2013. január 31.

Fűszeres almás szelet


Ez volt a múlt vasárnapi süteményünk. Mutatós, finom és nem sokkal bonyolultabb elkészíteni, mint egy muffint (na jó, talán egy picit…).

Hozzávalók:
80 dkg alma
1 citrom reszelt héja és leve
25 dkg liszt
10 dkg étkezési keményítő
1/2 csomag sütőpor
25 dkg lágy vaj
20 dkg porcukor
csipet só
4 tojás
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
10 dkg sárgabaracklekvár
2 evőkanál barack pálinka

Az almákat meghámozom és nagyságtól függően 12-16 gerezdre vágom, majd meglocsolom citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
A lisztet összekeverem a keményítővel és a sütőporral, a vajat habosra keverem a porcukorral és egy csipet sóval. Egyenként, folyamatosan keverve hozzáadom a tojásokat, majd a lisztkeveréket, végül 2 részre osztom. Egyikbe beledolgozom a citromhéjat és a fahéjat, a másikba a kakaót és a mézeskalács fűszerkeveréket.
Egy 25x30 centis tepsit kibélelek sütőpapírral. Csőrbetét nélküli habzsákba töltöm az egyik tésztát, és a tepsibe hosszában 3 dundi csíkot húzok, majd a másik krémmel  kitöltöm az üres csíkokat. A sorokba belenyomkodom az almagerezdeket, majd betolom a tepsit a 180 C-fokra előmelegített sütőbe és 1 órán át sütöm.
A lekvárt elkeverem a barack pálinkával, az egészet felmelegítem és megkenem vele a forró süti tetejét. Tálaláskor úgy vágom, hogy mindegyik szeletbe barna és fehér tészta is jusson.
Egy gombóc (házi) vanília fagyival még finomabb.

A recept a Petőfi Népe napilapban jelent meg.