2013. január 28.

Könyvajánló: Ramsay legjobb menüi


Gordon Ramsayt nem igen kell bemutatni.
Skóciában született és ígéretes labdarúgó karrierjének egy sérülés vetett végett idő előtt, amiért akár hálásak is lehetnénk, mert sokkal szegényebb lenne a kulináris világ, ha marad a focinál (legfeljebb még cifrábban tudna káromkodni…) De a sorsnak hála szakácsnak állt és jó mentorai voltak.
1993-ban Gordon lett a londoni Aubergine étterem séfje, melyet három éven belül, két Michelin csillaggal jutalmaztak. 1998-ban, a 31 évesen nyitotta meg első saját éttermét, a Restaurant Gordon Ramsay-t, amely gyorsan megkapta a kulináris világ legrangosabb elismerését –  három Michelin csillagot, melyeket azóta is megtartott.

Gordon ma egész birodalmat igazgat, Olaszországtól az Egyesült Államokig, szerte a világon vannak éttermei. Számos szakácskönyve, tv sorozata még ismertebbé tette. Sokan utálják (főleg a konkurensei) és még többen imádják, a mocskos szája ellenére.
Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Ramsay legjobb menüit összegző receptgyűjteménye.

Fotó: kortarsretikul.blogspot.hu

A spirálozott kötetben, a három részre vágott oldalakon 52 előétel, 52 főétel és 52 desszert van. Bal oldalon a kész étel fotója, jobb oldalon a receptje. Tetszés szerint variálhatjuk őket, az év minden hetére választhatunk egy-egy Gordon Ramsay ételsort :-) Sőt, ha elvakult Gordon-rajongók vagyunk és kombináljuk az egyes fogásokat,  140 000 különböző menüből szemezgethetünk, így akár életünk végéig kitarthat. Vannak szezonális menük és különleges nemzetközi ételsorok. Gordon nagy szerelmén, a brit konyha remekein kívül van olasz, francia, spanyol, mediterrán, kínai, thai, délkelet-ázsiai, indiai, marokkói, mexikói és közel-keleti konyha, igazán jó fogások, amolyan “gordonosan” kivitelezve, vagyis sallangmentes, letisztult ételek, jó minőségű alapanyagokból, egyszerűen, érthetően elkészítve. Találtam jó pár receptet, amit biztosan kipróbálok, de ötletadónak, inspirációnak sem utolsó.

Gordon Ramsay - Ramsay legjobb menüi
Alexandra Kiadó
2012
160 oldal
4500 Ft