Szívesen nézem bármikor a főzős csatornán a két kedves
olaszt, Antonio Carlucciot és Gennaro Contaldot, ahogy „A két falánk olasz” sorozatukban – tele nosztalgiával,
végig barangolják és végig eszik óhazájukat, Itáliát.
A több mint 30 éve Nagy-Britanniában élő két olasz, manapság
Giorgio Locatelli mellett az olasz konyha legismertebb alakjai Angliában. Gennaro volt Jamie Oliver kulináris mentora és
valljuk be, Jamie stílusán erősen látszik a „jó nevelés”. Antonio Carlucciot is
láthattuk már főzős műsorokban, anno több éves bécsi és hamburgi kitérő után borkereskedőként
kezdte angliai pályafutását, majd étterem tulajdonos lett, ma egész birodalom
kötődik a nevéhez és 13 szakácskönyve is megjelent. (zöldfülű Jamie is az Ő éttermében,
a Neal Street Restaurant-ban kezdte pályafutását)
kép forrása: http://www.bbc.co.uk/ |
Szóval a két falánk olasz felkerekedett és varázslatos útra
indult szülőföldjén, újra megtalálni kulináris örökségüket, felfedezni a múlt
és a jelen hagyományait, bemutatni az olasz gasztronómia valódi arcát. Az útról
tévésorozat készült, a sorozatban megfőzött ételek receptjeiből szakácskönyv
született, amit itthon is megjelent az Alexandra gondozásában.
A könyvben több mint 100 klasszikus és újszerű recept van,
és nem csak recept. Képbe kerülünk az utóbbi évek változásaival és a hatásokkal,
melyek mára az olasz konyha részévé váltak. Megismerjük a két szerző
gondolatait Olaszország egykori és mostani állapotáról, egyben mindkettőjük
személyiségét - humorukat, bölcsességüket, kíváncsiságukat és a jó minőségű
alapanyagból készült egyszerű ételek iránt érzett közös rajongásukat. Valódi
cucina povera (szegénykonyha) kalauz ez, csodás képekkel illusztrálva, annak,
aki szereti az olaszokat, az olasz konyhát (mint én), KELL a könyv.
Antonio Carluccio -
Gennaro Contaldo: A két falánk olasz
Alexandra Kiadó
2012
208 oldal
5999 Ft
Alexandra Kiadó
2012
208 oldal
5999 Ft