2013. január 16.

Könyvajánló: A két falánk olasz


Szívesen nézem bármikor a főzős csatornán a két kedves olaszt, Antonio Carlucciot és Gennaro Contaldot, ahogy  „A két falánk olasz” sorozatukban – tele nosztalgiával, végig barangolják és végig eszik óhazájukat, Itáliát.

A több mint 30 éve Nagy-Britanniában élő két olasz, manapság Giorgio Locatelli mellett az olasz konyha legismertebb alakjai Angliában.  Gennaro volt Jamie Oliver kulináris mentora és valljuk be, Jamie stílusán erősen látszik a „jó nevelés”. Antonio Carlucciot is láthattuk már főzős műsorokban, anno több éves bécsi és hamburgi kitérő után borkereskedőként kezdte angliai pályafutását, majd étterem tulajdonos lett, ma egész birodalom kötődik a nevéhez és 13 szakácskönyve is megjelent. (zöldfülű Jamie is az Ő éttermében, a Neal Street Restaurant-ban kezdte pályafutását)

kép forrása: http://www.bbc.co.uk/
Szóval a két falánk olasz felkerekedett és varázslatos útra indult szülőföldjén, újra megtalálni kulináris örökségüket, felfedezni a múlt és a jelen hagyományait, bemutatni az olasz gasztronómia valódi arcát. Az útról tévésorozat készült, a sorozatban megfőzött ételek receptjeiből szakácskönyv született, amit itthon is megjelent az Alexandra gondozásában.

A könyvben több mint 100 klasszikus és újszerű recept van, és nem csak recept. Képbe kerülünk az utóbbi évek változásaival és a hatásokkal, melyek mára az olasz konyha részévé váltak. Megismerjük a két szerző gondolatait Olaszország egykori és mostani állapotáról, egyben mindkettőjük személyiségét - humorukat, bölcsességüket, kíváncsiságukat és a jó minőségű alapanyagból készült egyszerű ételek iránt érzett közös rajongásukat. Valódi cucina povera (szegénykonyha) kalauz ez, csodás képekkel illusztrálva, annak, aki szereti az olaszokat, az olasz konyhát (mint én), KELL a könyv.

Antonio Carluccio - Gennaro Contaldo: A két falánk olasz
Alexandra Kiadó
2012
208 oldal
5999 Ft