2013. február 18.

Könyvajánló: Magyar ízek varázsa


A 80-as évek végén, főiskolás koromban kezdtem el főzni. 
Hétfőnként megettük az otthonról vitt hétvégi maradékot, de keddtől –péntekig mindennap főztem. Általában abból, ami a kertészeti főiskola tanterületének kertjében termett, vagy amit a piacon vettem. Egyszerű ételeket, sok-sok zöldséget ettünk, akkoriban vettem meg az ösztöndíjamból az első szakácskönyvet is, Liscsinszky Béla Reform szakácskönyvét. Nagyon szerettem. Sokat forgattam és a fotókon szereplő ételeket mind ki is próbáltam. Most újabb Liscsinszky Béla szakácskönyvvel találkoztam: Magyar ízek varázsa, a M-érték Kiadó gondozásában. 
A stílus nem változott. Hozzáférhető, könnyen beszerezhető alapanyagokból készült kedvenc fogásait mutatja be a mesterszakács-szerző, saját fotóival illusztrálva. Ismerős, otthoni ízek, bevillanó gyerekkori emlékek,  változatos fogások, melegséget sugárzó fotók jellemzik. Közvetlen és egyszerű.
Szakmai hitvallásának 12 pontjával is azonosulni tudok és mennyire igaz, hogy „az otthon készített ételek harmonikusabbá teszik a család életét. Boldogságot adnak annak, aki elkészíti, és annak is, aki elfogyasztja.”
A gombaropogós még mindig a kedvencem és a napokban hideg zellerkrémet is készítek.

Liscsinszky Béla: Magyar ízek varázsa
M-érték Kiadó
2012
128 oldal
3.999,-Ft