2013. február 24.

Lillafüredi pisztráng és Konyhakiállítás 2013

A 2013-as év gasztronómiai trendjei között az első számú továbbra is a helyi alapanyagok felhasználása. A helyben megtermelt zöldség, hús és hal. Friss hal. Itthon, az egyik legjobb, amivel találkoztam, a Lillafüredi pisztráng.


Ha tehetném, heti rendszerességgel fogyasztanám. Szofisztikált fűszerezéssel, vagy a legegyszerűbben elkészítve is mennyei!

Hozzávalók:
fejenként egy friss, konyhakész pisztráng
só, frissen őrölt bors
friss turbolya, vagy egyéb zöldfűszer
szeletelt citrom
olvasztott vaj
alufólia

Az alufóliából akkora darabokat tépek, hogy kényelmesen bele tudjam csomagolni a halat. A fólia darab közepét beecsetelem olvasztott vajjal, hogy ne ragadjon bele a hal bőre sülés közben. A halat kívül-belül sózom, borsozom, a hasüregébe teszek citromszeleteket és friss turbolyát, melynek ánizsos íze jól passzol a halhoz. A pisztrángot a vajazott fóliára fektetem, a tetejét is átkenem olvasztott vajjal és összezárom a fóliát. A halcsomagokat tepsire helyezem és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm. Zöldségkörettel és zöldsalátával tálalom.


Az idei év gasztronómiai trendjeiről és az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó főzési (sütési) módszerekről is szó lesz a következő hétvégén, 2013. március 1-3 között, a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett Konyhakiállításon, ahol a legújabb konyhai gépek, konyhák, étkezők mellett folyamatos gasztronómiai programok is várják az eseményre látogatókat. Sztárséfek, sztárcukrászok főzőbemutatói és mindennap nyereménysorsolás több időpontban színesíti a programot.

Ha ti is szeretnétek megnézni a Konyhakiállítást, írjátok meg a gabojsza@gmail.com e-mail címre a neveteket és február 28-án kisorsolok 25 darab belépő jegyet a Konyhakiállításra. A levél tárgyaként “Konyhakiállítás” szerepeljen. 
A kisorsoltakat e-mailben értesítem, a jegyek a rendezvény egész időtartama alatt felhasználhatóak, és egynapi belépésre jogosítanak.