2013. február 6.

Csicsóka aszalt paradicsomos, vargányás morzsában

fotó: Bakcsy Árpád

A csicsóka (más néven jeruzsálemi articsóka, csókapityóka, földialma, tótrépa), nem csak finom, hanem nagyon egészséges: ötször annyi rostanyagot tartalmaz, mint a burgonya, jótékony hatással van az emésztésre. Cukortartalma könnyen felszívódik, szénhidráttartalma jóval kisebb a krumpliénál. Gazdag nyomelemekben, főleg vasban és szilíciumban, magas a kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma. Jelentős a vitamintartalma is, főleg bétakarotin, thiamin, riboflavin, niacin, aszkorbinsav (vagyis A-, B1-, B2-, B3-, C-vitamin) található benne. Kedvezően hat a magas vérnyomásra, az érelmeszesedésre, növeli a HDL, azaz az a jó hatású- az „érvédő” koleszterin szintjét. Javítja a májfunkciókat, jelentős a szerepe a húgy- és a vesekő oldásában, gyógyítja a köszvényt. Fogyaszthatjuk nyersen, salátába, készíthetünk belőle savanyúságot, levest, főételt, köretet, desszertet.

Hozzávalók:
60 dkg csicsóka
3 szelet szikkadt fehér kenyér
néhány szem aszalt paradicsom
néhány darab szárított vargánya porítva
1-2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
kis csokor friss koriander, só

A héj nélküli, kockázott szikkadt kenyeret aprítógépben összedolgozzuk az aszalt paradicsommal, a porított vargányával, fokhagymagerezdekkel és annyi olívaolajjal, hogy az állaga a nedves homoké legyen. A kefével lesikált, jól megmosott, héjas csicsókát forrásban lévő sós vízben roppanós-puhára főzzük, lecsepegtetjük, és forró serpenyőben összekeverjük az ízes morzsával. Aprított korianderzölddel megszórva tálaljuk.

Fenti receptem a Magyar Konyha Magazin 2012-es január-februári számában jelent meg.

Nincsenek megjegyzések: