Nevezhetném legyező édesburgonyának, vagy harmonika
batátának, de ha azt mondom „hasselback”, sokaknak azonnal beugrik, miről
beszélek, mert krumplit gyakran készítünk ilyen formában, amióta a svéd
Hasselback étteremben először felszolgálták és igen közkedveltté vált.
A batáta így
elkészítve magában is jó lenne, de egy kevés kecskesajt sokat dob a
végeredményen. A tetejére olvasztott sajttal, majd a rápúpozott tejföllel pedig
még jobb!
Hozzávalók fejenként:
1 közepes méretű batáta
kecskesajt, szeletelve
kevés reszelt sajt a tetejére (nálam parmezán)
kevés olívaolaj (nálam mandarinos olíva)
a tálaláshoz tejföl
A batátát alaposan megmosom, majd késsel bevagdosom, de nem vágom át teljesen, így
egyben marad.
Minden második szelet közé dugdosok egy szeletke kecskesajtot,
sütőtálba teszem, meglocsolom (mandarinos) olívaolajjal és betolom a forró
sütőbe kb. 40 percre, illetve addig sütöm (ez függ a batáta méretétől), amíg a
külseje picit ropogósra, a belseje puhára sül. Mikor majdnem kész, megszórom
reszelt sajttal és még pár percre visszatolom a sütőbe. Tálaláskor tekerek rá
borsot, (esetleg sózom) és megpúpozom egy kanál tejföllel. A tejfölt (akár
zöldfűszerrel ízesítve) külön tálkában is mellé lehet adni, akkor a batátát szeletekre
szedve lehet tunkolni a jó kis mártogatósba.