2013. március 8.

Kecskesajtos hasselback batáta


Nevezhetném legyező édesburgonyának, vagy harmonika batátának, de ha azt mondom „hasselback”, sokaknak azonnal beugrik, miről beszélek, mert krumplit gyakran készítünk ilyen formában, amióta a svéd Hasselback étteremben először felszolgálták és igen közkedveltté vált.
A  batáta így elkészítve magában is jó lenne, de egy kevés kecskesajt sokat dob a végeredményen. A tetejére olvasztott sajttal, majd a rápúpozott tejföllel pedig még jobb!

Hozzávalók fejenként:
1 közepes méretű  batáta
kecskesajt, szeletelve
kevés reszelt sajt a tetejére (nálam parmezán)
kevés olívaolaj (nálam mandarinos olíva)
a tálaláshoz tejföl


A batátát alaposan megmosom, majd késsel  bevagdosom, de nem vágom át teljesen, így egyben marad. 
Minden második szelet közé dugdosok egy szeletke kecskesajtot, sütőtálba teszem, meglocsolom (mandarinos) olívaolajjal és betolom a forró sütőbe kb. 40 percre, illetve addig sütöm (ez függ a batáta méretétől), amíg a külseje picit ropogósra, a belseje puhára sül. Mikor majdnem kész, megszórom reszelt sajttal és még pár percre visszatolom a sütőbe. Tálaláskor tekerek rá borsot, (esetleg sózom) és megpúpozom egy kanál tejföllel. A tejfölt (akár zöldfűszerrel ízesítve) külön tálkában is mellé lehet adni, akkor a batátát szeletekre szedve lehet tunkolni a jó kis mártogatósba.