2012. április 7.

Göngyölt csülök


Javában zajlanak a húsvéti előkészületek. Tegnap bárányt vágtunk, készül a hagyományos erdélyi báránymenü, este megfőztem a sonkát, ma kalácsot sütök.

Húsvétra szoktuk megbontani a saját készítésű füstölt sonkát. 


ÉP lekanyarít belőle jókora adagot, én meg 3-4 óra alatt, lassan, éppen csak pöszörögve megfőzöm babérleveles, szemes borsos, hagymás-fokhagymás lében, egy tucat tanyasi tojás társaságában. Szeretjük, de még akkor is, ha a főzőlében hagyom kihűlni, kicsit száraz, szálkás a húsa. Mert a házi főtt sonka ilyen.  
Bezzeg a csülök, mennyivel szaftosabb… hát akkor főzzünk csülköt is!
Alíz remek útmutatást adott a csülök főzéshez, a végeredmény minden várakozásom felül múlta. Gyanítom, hogy ezentúl nem csak a húsvéti asztalunkon fordul majd elő.

Hozzávalók:
füstölt csülök (én most első csülköket használtam)
2 babérlevél
teáskanálnyi szemes bors
1 fej hagyma
6-8 gerezd fokhagyma
5-6 gerezd zúzott fokhagyma
frissen őrölt bors 
sütőfólia, vagy erős celofán

A csülköt - ha túl sós lenne – hideg vízben kiáztatom, alaposan megmosom és teáskanálnyi szemes borssal, 2 babérlevéllel, egy fej megpucolt és félbevágott vöröshagymával, meg 6-8 gerezd fokhagymával, annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi, felteszem főni. Erős lángon felforralom, majd lassú tűzön, éppen csak pöszörögve addig főzöm, míg a csontról leválik a hús.
A csülköt kiveszem a főzőléből és még azon melegében kicsontozom, vigyázva, hogy minél inkább egyben maradjon. Egy darab sütőfóliára, vagy erős celofánra ráteszem a kicsontozott csülköt bőrével lefelé, kiterítve, megkenem zúzott fokhagymával, tekerek rá borsot, majd a celofánnal együtt szorosan feltekerem úgy, hogy minél keményebb rudat nyerjek. Egyik végét bekötözöm, beleállítom egy akkora hengeres edénybe (pld. a botmixer edénye), amibe épp csak belefér (így szép hengeresen dermed), majd a másik, nyitott végén keresztül öntök rá egy kis merőkanálnyit a főzőléből, ez majd kitölti a réseket és szépen bekocsonyásodik. Lezárom a másik végét is és a tetejére teszek valamit nehezéknek (pld. egy konzervet), és beteszem a hűtőbe pár órára, dermedni. 6-8 óra elteltével kiveszem az edényből, eltávolítom róla a fóliát és szeletelve, főtt tojással, zöldhagymával, retekkel, mustárral, tormával tálalom.

Minden erre járónak áldott Húsvétot és napsütötte, szép napokat kívánok!