Az ecetes, csípős retket pikk-pakk, néhány perc alatt
összedobtam, David Lebovitz
receptje alapján. Egy nap „érés” után máris ehető a frissen készült savanyúság, ami a
hűtőben állítólag egy hónapig is eláll.
Hozzávalók:
1 csomag hónapos retek
1 dl víz
1 dl Tokaji borecet (furmintból)
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál méz
1 kis szárított chili paprika (este 10-kor nem volt kéznél friss, pedig az kell bele)
1 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
frissen, durvára őrölt bors
Vastagabb karikákra szeletelem a megmosott, végeitől megszabadított retket.
Egy edényben összeforralom a vizet az ecettel, mézzel és a sóval (addig forralom, míg feloldódik a méz és a só). A tűzről levéve hozzá adom a chilit, a fokhagymát és a borsot.
A retek karikákat tiszta üvegbe eszem és felöntöm a forró, fűszeres-ecetes folyadékkal.
Lefedem, hagyom kihűlni, majd hűtőben érlelem legalább 24 órát.
Chili helyett babérlevéllel, tárkonnyal, vagy friss kaporral ízesíthető.
1 csomag hónapos retek
1 dl víz
1 dl Tokaji borecet (furmintból)
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál méz
1 kis szárított chili paprika (este 10-kor nem volt kéznél friss, pedig az kell bele)
1 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
frissen, durvára őrölt bors
Vastagabb karikákra szeletelem a megmosott, végeitől megszabadított retket.
Egy edényben összeforralom a vizet az ecettel, mézzel és a sóval (addig forralom, míg feloldódik a méz és a só). A tűzről levéve hozzá adom a chilit, a fokhagymát és a borsot.
A retek karikákat tiszta üvegbe eszem és felöntöm a forró, fűszeres-ecetes folyadékkal.
Lefedem, hagyom kihűlni, majd hűtőben érlelem legalább 24 órát.
Chili helyett babérlevéllel, tárkonnyal, vagy friss kaporral ízesíthető.