2012. április 2.

Húsvéti kocsonya


A nagyhét első napja, mától beindul a készülődés Húsvétra. Stílusosan, egy tojás alakú kocsonyával indítok. Pulykahúsból, színes zöldségekkel készült.

Hozzávalók 6 tojáshoz:
kb. 5-6 dkg húslevesben főtt pulykahús (szárny)
kb. 10 dkg francia saláta zöldségkeverék
kb 2,5-3 dl-re beforralt, szűrt húsleves
5 g zselatin
friss petrezselyemzöld
6 kifújt tojás

A zöldségeket megpárolom, kihűtöm. A főtt pulykahúst kis kockákra vágom, a legalább felére beforralt szűrt húslevesben felolvasztom a zselatint. A tojások szélesebb végénél kis kerek "ablakot" nyitok, azon keresztül kifolyatom a belsejét, kiöblítem, kicsurgatom, majd nyílással felfelé egy tojástartóba helyezem, és az "ablakot" akkorára tágítom, hogy az aprított töltelék átférjen rajta.
Megtöltöm vegyesen a húskockákkal, színes zöldségkeverékkel, egy-két lecsipkedett petrezselyem levélkével, majd felöntöm a zselatinos húslevessel és pár órára beteszem a hűtőbe, dermedni.
Tálalás előtt meghámozom a kocsonya-tojásokat és saláta ágyra téve tálalom.

Ötlet innen (mert nem ciki megnevezni az inspirációs forrást, ha valamit nem én találtam ki).