2012. április 25.

Epres rebarbara lekvár



Intenzíven eper ízű és illatú, kellemesen savanykás, Xukorral készült lekvár. A rebarbara Édesanyám kertjéből való, az eper Dorka lányom szülinapi tortájából maradt ki. Spanyol és még nem az igazi, de legalább van.

Hozzávalók:
600 g tisztított rebarbara
275 g tisztított eper
200 g Xukor
1 csomag lekvár zselésítő
löttyintésnyi rum

A rebarbarát meghámozom, majd felaprítom centis-másfél centis darabokra és rozsdamentes edénybe felteszem főni a Xukorral együtt. Közben megmosom az epret, lecsumázom és felnegyedelem, majd hozzáadom azt is a Xukros rebarbarához. Ha felforrt, rászórom a lekvár zselésítőt és addig főzöm, míg a rebarbara megpuhul, de még nem fő szét (kb 10 perc).
Hozzáöntöm és elkeverem benne a rumot. Kiveszem a sütőből a forró, sterillizált* üvegeket és belemerem a kész lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig, majd mennek a kamrapolcra.

*A befőttekhez, lekvárokhoz úgy sterillizálom az üvegeket, hogy kupakjukkal együtt (domestos-os szivaccsal) alaposan elmosogatom, még alaposabban elöblítem, lecsurgatom, majd szájukkal felfelé tiszta tepsire sorakoztatom, a kupakokat is melléjük teszem. Betolom a tepsit 120-130 fokos sütőbe legalább 20 percre, vagy annyi időre, ameddig megfő a lekvár.
Akinek van mosogatógépe, sterillizálhatja az üvegeket egy 90 fokos mosogatással, a lényeg, hogy a lekvárt a még forró üvegekbe szedjük, azonnal zárjuk le és fordítsuk fejtetőre pár percre (így vákuum képződik).

Fenti mennyiségből 3 db 2 dl-es üveg lett, meg egy kóstolónyi kistálka, amit ÉP azon rendje-módja szerint le is tesztelt. Ízlett neki.





8 megjegyzés:

Vikvi írta...

Nagyon finom lehet! A terveimben nekem is benne van, de megvárom az eper szezont pedig a rebarbaráim már szépen növögetnek :)

Névtelen írta...

Mi történik, ha kihagyom a zselésítőt? meecee

Gabojsza írta...

meecee@, az égvilágon semmi:-) A megfelelő állag (sűrűség) eléréséhez tovább kell főzni.

tücsi írta...

Nagyon finom lehet, én naranccsal főztem az epret, az is isteni.Rebarbarát még soha nem használtam:-)

Gabojsza írta...

én meg narancsos epret nem főztem még, köszönöm a tippet!:-)))

m.k. írta...

tetszik

Gabojsza írta...

nekem is:-)

beata Tinsley írta...

En most foztem,mert nalunk angliaban most lehet kapni finom spanyolepret es a kertemben is most lett rengetek rebarbara...az epres valtozat szuper jo lett,de en foztem almas-rebarbara lekvart is egy pici gyomberrel+ vanilia ruddal hat az is valami isteni lett!!! de most hogy olvasom az epres narancsosat valaki adna hozza receptet? koszonom szepen es az osszes receptet amit kiprobaltam vagy kiprobalok innen:)))