2012. április 25.

Epres rebarbara lekvár



Intenzíven eper ízű és illatú, kellemesen savanykás lekvár. A rebarbara édesanyám kertjéből való, az eper Dorka lányom szülinapi tortájából maradt ki. Spanyol és még nem az igazi, de legalább van.

Hozzávalók:
600 g tisztított rebarbara
275 g tisztított eper
100 g cukor
1 csomag lekvár zselésítő
löttyintésnyi rum

A rebarbarát meghámozom, majd felaprítom centis-másfél centis darabokra és rozsdamentes edénybe felteszem főni a cukorral együtt. Közben megmosom az epret, lecsumázom és felnegyedelem, majd hozzáadom azt is a cukros rebarbarához. Ha felforrt, rászórom a lekvár zselésítőt és addig főzöm, míg a rebarbara megpuhul, de még nem fő szét (kb 10 perc).
Hozzáöntöm és elkeverem benne a rumot. Kiveszem a sütőből a forró, sterilizált* üvegeket és belemerem a kész lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig, majd mennek a kamrapolcra.

*A befőttekhez, lekvárokhoz úgy sterilizálom az üvegeket, hogy kupakjukkal együtt alaposan elmosogatom, még alaposabban elöblítem, lecsurgatom, majd szájukkal felfelé tiszta tepsire sorakoztatom, a kupakokat is melléjük teszem. Betolom a tepsit 120-130 fokos sütőbe legalább 20 percre, vagy annyi időre, ameddig megfő a lekvár.
Akinek van mosogatógépe, sterilizálhatja az üvegeket egy 90 fokos mosogatással, a lényeg, hogy a lekvárt a még forró üvegekbe szedjük, azonnal zárjuk le és fordítsuk fejtetőre pár percre (így vákuum képződik).

Fenti mennyiségből 3 db 2 dl-es üveg lett, meg egy kóstolónyi kistálka, amit ÉP azon rendje-módja szerint le is tesztelt. Ízlett neki.