Szikrázó napsütéses napon nem ezt főzném, ez inkább egy
esős, hűvös napon tud igazán jól esni. A turbolyától üde és különleges, a
konzerv babnak köszönhetően 20 perc alatt kész.
Hozzávalók 2-3 főre:
3 evőkanál olívaolaj
2 fej apróra vágott salotta (vagy 1 fej vöröshagyma, vagy
arasznyi póré, vagy 1 csokor újhagyma)
3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
1 fehér bab (cannellini) konzerv
fél citrom reszelt héja és frissen facsart citromlé, ízlés
szerint
3-4 dl alaplé (hús, vagy zöldségleves leszűrt leve)
egy csokor friss turbolya, aprítva
só és bors, ízlés szerint
Az olívaolajon megdinsztelem az aprított hagymát, majd
hozzáadom a fokhagymát is, egy perc elteltével a leszűrt, leöblített babot,
ráöntöm az alaplevet, sózom, borsozom és összeforralom. Belekeverem az aprított
turbolyát meg a reszelt citromhéjat és botmixerrel, vagy blenderben krémesre
turmixszolom. Citromlével igazítok az ízén. Cukkini tócsnival, vagy fasírttal
tálalom.