Megtisztelő felkérést kaptam: a Debreceni Borozó gasztronómiai
magazinban borhoz-ételt kreálni, azaz a negyedévente megjelenő lapszámokban is
olvashatjátok ezentúl a receptjeimet. Első megbízásom kapcsán részt vettem egy
borkóstolón Egerben, ahol végig kóstoltuk az azóta már bemutatott új egri
cuvée, az Egri Csillag 2011-es évjáratú borait (17 tételt), a feladat: Egri Csillaghoz
kitalálni és elkészíteni egy szezonális fogást.
Vendégváró előétel, Egri Csillaggal, Egri Csillaghoz:
spárgakrémes kosárkák, kéksajttal
Hozzávalók 4 főre:
8 szelet toast kenyér
30 dkg zöld spárga
5 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma, vagy egy csokor újhagyma
só és frissen őrölt bors
fél dl száraz Egri Csillag bor
1-2 evőkanál mascarpone
a tálaláshoz zöld saláta
Készítsük el a
kosárkákat:
A toast kenyérszeleteket egyenként vékonyítsuk el a
sodrófával, majd virág alakú kiszúró formával formázzuk virággá és
nyomkodjuk bele egy kivajazott fém muffin tepsi mélyedéseibe. 5-8 percre (vagy
amíg kis színt kapnak) toljuk be a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Ha
megpirultak, vegyük ki és hagyjuk hűlni.
A spárgát mossuk meg és csepegtessük le. A zöld spárgát nem
szükséges hámozni, elég lepattintani a végét, ott fog eltörni, ahol már nem
fás. Vágjuk 2-3 centiméteres darabokra.
Dinszteljünk egy kevés vaj-olívaolaj keverékén egy apróra
vágott hagymát (vagy egy csokor újhagymát), ha már üveges, adjuk hozzá a
darabolt spárgát, pár percig kevergessük, hogy a vaj-olaj keverék mindenütt
körülölelje a spárga darabokat. Tekerjünk rá borsot, öntsük fel az Egri csillag
borral, forraljuk pár percig, míg a bornak elforr az alkohol tartalma, öntsünk
hozzá annyi vizet, amennyi épp ellepi, sózzuk meg és fedő nélkül főzzük puhára.
Botmixerrel pürésítsük az egészet, keverjük bele a mascarponét és gazdagítsuk
az ízét kevés belemorzsolt kékpenészes sajttal (gorgonzola, roquefort, stilton,
vagy más kéksajt), és töltsük be a krémmel a kosárkákat. Tálaljuk zöld saláta
ágyon, díszítsük kéksajt kockákkal és kínáljunk hozzá száraz Egri Csillag bort.
A Debreceni Borozó magazinhoz a nagyobb borkereskedésekben lehet ingyenesen hozzájutni.