2012. április 18.

Spárgakrémes kosárkák kéksajttal


Megtisztelő felkérést kaptam: a Debreceni Borozó gasztronómiai magazinban borhoz-ételt kreálni, azaz a negyedévente megjelenő lapszámokban is olvashatjátok ezentúl a receptjeimet. Első megbízásom kapcsán részt vettem egy borkóstolón Egerben, ahol végig kóstoltuk az azóta már bemutatott új egri cuvée, az Egri Csillag 2011-es évjáratú borait (17 tételt), a feladat: Egri Csillaghoz kitalálni és elkészíteni egy szezonális fogást. 

Vendégváró előétel, Egri Csillaggal, Egri Csillaghoz: spárgakrémes kosárkák, kéksajttal

Hozzávalók 4 főre:
8 szelet toast kenyér
30 dkg zöld spárga
5 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma, vagy egy csokor újhagyma
só és frissen őrölt bors
fél dl száraz Egri Csillag bor
1-2 evőkanál mascarpone
50 g kékpenészes sajt (gorgonzola, roquefort, stilton, vagy más kéksajt)
a tálaláshoz zöld saláta

 Készítsük el a kosárkákat:
A toast kenyérszeleteket egyenként vékonyítsuk el a sodrófával, majd virág alakú kiszúró formával  formázzuk virággá  és nyomkodjuk bele egy kivajazott fém muffin tepsi mélyedéseibe. 5-8 percre (vagy amíg kis színt kapnak) toljuk be a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Ha megpirultak, vegyük ki és hagyjuk hűlni.

A spárgát mossuk meg és csepegtessük le. A zöld spárgát nem szükséges hámozni, elég lepattintani a végét, ott fog eltörni, ahol már nem fás. Vágjuk 2-3 centiméteres darabokra.
Dinszteljünk egy kevés vaj-olívaolaj keverékén egy apróra vágott hagymát (vagy egy csokor újhagymát), ha már üveges, adjuk hozzá a darabolt spárgát, pár percig kevergessük, hogy a vaj-olaj keverék mindenütt körülölelje a spárga darabokat. Tekerjünk rá borsot, öntsük fel az Egri csillag borral, forraljuk pár percig, míg a bornak elforr az alkohol tartalma, öntsünk hozzá annyi vizet, amennyi épp ellepi, sózzuk meg és fedő nélkül főzzük puhára. Botmixerrel pürésítsük az egészet, keverjük bele a mascarponét és gazdagítsuk az ízét kevés belemorzsolt kékpenészes sajttal (gorgonzola, roquefort, stilton, vagy más kéksajt), és töltsük be a krémmel a kosárkákat. Tálaljuk zöld saláta ágyon, díszítsük kéksajt kockákkal és kínáljunk hozzá száraz Egri Csillag bort.

A Debreceni Borozó magazinhoz a nagyobb borkereskedésekben lehet ingyenesen hozzájutni.