2012. április 15.

Korianderes zöldspárga cappuccino


Krémleves finger foodnak? Miért ne? Elvégre nem kell hozzá evőeszköz, egyszerűen kikortyolható a kávésbögréből, közben a levesbetét „keverőeszközként” funkcionál és a végén egyszerűen, élvezettel elfogyasztható. Nagyon jól illik hozzá a Patricius borház 2009-es száraz Sárga Muskotály bora, mely teljesen reduktív (tartályban erjedt és érlelt bor), illatában a szőlőfajta könnyed, egyedi gyümölcsössége jelenik meg. A szép, ígéretes illatvilág után ízében ásványosság, szép testesség, elegáns savak, harmonikus egyensúly és hosszú utóíz jellemzi. Jól illik a zöld spárgához, korianderhez, szárnyasokhoz. A spárga kapucsínóm ezzel a borral maga a tökéletes harmónia!

Hozzávalók kb. 20 adag spárga cappuccinohoz:
25 g vaj
2 evőkanál olívaolaj
2-3 szál újhagyma (zöldjével együtt), apróra vágva
500 g zöld spárga
1 dl Patricius Sárga Muskotály (2009)
1 liter spárga alaplé, vagy könnyű csirkehúsleves
1 teáskanál őrölt koriander
2 dl 30%-os tejszín
2-3 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán

A spárgát megtisztítom: előbb alaposan megmosom, 5-6 cm-re levágom a spárgafejeket és félreteszem. A spárgasíp másik végeit egyszerűen lepattintom, ott fog eltörni, ahol már nem fás. Zöldséghámozóval meghámozom a spárgasíp alsó harmadát. A lepattintott végéket és a lehámozott részt nem dobom ki, hanem egy fazékba teszem, felöntöm vízzel, sózom, teszek bele pici cukrot és puhára főzöm, majd leszűröm, ez lesz a spárga-alaplevem. Ha nem akarok vele bíbelődni, könnyű csirkehúslevest használok alaplének. A spárga fejeket az alaplében megfőzöm úgy, hogy még roppanósak maradjanak, kihalászom és félreteszem levesbetétnek.
Az immár fej nélküli spárgasípokat darabokra vágom és az újhagymával együtt, vaj-olívaolaj keverékén rövid ideig párolom. Sót, frissen őrölt borsot és őrölt koriandert adok hozzá, majd felöntöm egy dl Patricius Sárga Muskotállyal és hagyom, hogy elfőjön a bor alkohol tartalma. Hozzáöntöm az alaplevet és lassú tűzön addig főzöm, míg a spárga meg nem puhul. Leveszem a tűzhelyről, blenderben pürésítem az egészet, hozzáadom a tejszínt és a parmezánt, ha kell, utánízesítem, még egyszer felhabosítom és kis kávésbögrékbe tálalom. A krémlevesbe állítom a roppanósra párolt spárgafejeket és 2009-es Patricius Sárga Muskotályt kínálok hozzá.


A Patricius borház borhoz-ételt receptverseny második fordulójára készítettem.