2012. április 12.

Sonkakrémes kalács



Az all in one kalács, amit Húsvét után készítettem a maradék főtt sonka-főtt tojás eltűntetésére. Laktató, fajsúlyos darab, akár szendvics helyett is bevethető pld. egy pikniken. Van benne főtt sonka, főtt tojás, torma, mustár, sajt.

Hozzávalók:
300 g liszt
120 ml tej
21 g friss élesztő (fél kocka)
50 ml olaj
1 kk só
1 / 2 teáskanál cukor
1 tojás (a kenéshez) + szezámmag a tetejére

A töltelékhez:
kb 20 dkg füstölt, főtt sonka
3 főtt tojással
2-2 evőkanál reszelt torma és mustár
15-20 dkg reszelt, füstölt sajt

A töltelékhez késes robotgépben összedolgozom a főtt sonkát 3 főtt tojással, 2 nagy evőkanál reszelt tormával, ugyanannyi mustárral. Lereszelem a sajtot.
A langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, majd hozzáadom a szitált liszthez, belekeverem az olajat, a sót és rugalmas, sima tésztát gyúrok. Tiszta konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom duplájára kelni. Kiveszem a kelesztő tálból a tésztát, 3 részre osztom és egyenként, sodrófával mindegyiket kinyújtom olajozott felületen téglalap alakúra. Megkenem a sonkakrémmel, rászórom a reszelt sajtot, feltekerem mint egy bejglit és ugyanígy járok el a másik két tésztával is, majd a 3 tekervényt összefonom. Sütőpapírral bélelt kalácsformába teszem, tojással lekenem, megszórom szezámmaggal és hagyom 10-15 percig pihenni.


Betolom a hideg sütőbe, amit bekapcsolok 170 fokra és amíg a sütő felmelegszik, a kalács még kel egy keveset. Kb. 60 percig sütöm, rácson hagyom kihűlni.


Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.