A Húsvét hétfői félnapos hószállingózás veszélybe
sodorta a hagyományos tanyasi locsoló built, de dél felé elállt az áprilisi
havazás, a nap is kisütött, és annak ellenére, hogy akit legjobban vártam, nem
tudott eljönni, a buli jól sikerült, negyvenhárman voltunk. Így Húsvét után
legalább egy napig nem szeretnék sem húst, sem tojást látni, a mai menü egy húsmentes,
tojásmentes rakott krumpli. Csak úgy, magában. Lila krumpliból.
Hozzávalók fejenként:
diónyi vaj
fél fej lilahagyma
2-3 (perui lila) krumpli
1 (bivaly)mozzarella golyó
só, frissen őrölt bors
A krumplit és hagymát meghámozom,
mandolinnal (a szeletelő alkalmatosság, nem a hangszer) vékonyra szeletelem, a
mozzarellát (tojás szeletelővel) felszeletelem. Kivajazott sütőformába rétegezem
a hagymát, krumplit, mozzarellát (a tetejére mozzarella kerüljön), a rétegeket
sózom, borsozom. Ráöntöm a tejszínt és betolom a 160 fokra előmelegített
sütőbe, 30-35 percre.
Egy szelet sülttel sem veszne össze, de egy
pohár száraz fehérbor mellett teljesedik ki igazán.