2007. november 3.

Dagasztás nélküli kenyér



Nekem ez a kedvenc házi kenyerem. Próbáltam a dagasztottat is, de nálunk ez a nyerő. A legjobban őrségi tökmagolajba mártogatva, vörösborral szeretjük, de ez a mindennapi kenyerünk, mindenhez.


Használok hozzá:
1 kg lisztet (BL55-ös, vagy BL80-as, de a legszebb kenyereket tönköly fehérlisztből sütöm)
6-8 dl vizet, de még finomabb tejsavóval
1 zacskó szárított élesztőt (7, vagy 10 g)
25 g sót

A hozzávalókat egy méretes tálban tessék-lássék módra összekeverem (azaz nem kell jól eldolgozni, csak a a cél, hogy átnedvesedjen a liszt), konyharuhával letakarva pihen 12-14 órát huzatmentes helyen (pld.a hideg sütőben), erősen lisztezett pulton (ugyanis ez a biztosítéka annak, hogy ne ragadjon majd bele a sütőedénybe) összehajtogatom (hajtogatási technika a bejegyzés végén belinkelt videón), pihen még annyi ideig, amíg a sütőm eléri a maximum hőmérsékletet (nálam ez 250 C-fok és kb fél óra).
Egy fedeles, ovális, vagy kerek jénait, vagy tetős, cserép kenyérsütő tálat, vagy fedeles öntöttvas edényt, vagy mázas cserépedényt  a sütőben felforrósítok ( a sütővel együtt melegítem, mert ha már forró sütőbe kerül üresen, képes eltörni), bele a tészta, rá a fedő, sütőbe vele fél órára, majd fedő le, csökkentem a hőmérsékletet 200 C-fokra és tovább sütöm, immár fedő nélkül még 25-30 percig. Gyönyörű, kopogó hangja van a kenyér aljának amikor kiveszem és még percekig pattog a héja (kenyér muzsika!). Engem leginkább az isteni házi, erdélyi kenyerekre emlékeztet az állaga, a héjának ropogóssága. Nem is vágyok jobbra!

Update: azóta többször, kemencében is sütöttem, de az itthoni sütőmben a legszebb kenyereket a mázas-fedeles Pataki tálaim egyikében sütöm! Alábbi a nagy Sába tálban készült:


2 kg lisztből pedig a belül mázas kenyérsütő tálban készítek:


A dnk kenyér készíteséről itt a legjobb video, jól látszik a tészta állaga és egyértelmű a hajtogatási technika is. Mielőtt első alkalommal hozzáfogsz, érdemes megnézni!

Képek a kenyereimről: itt, meg itt, meg itt, meg itt, meg itt, meg itt...  és itt az egyik legszebb darab:



Ugyanebből a tésztából svájci gyökérkenyeret is szoktam sütni, a receptjét itt találod.




Jó kenyérsütést!

43 megjegyzés:

Maci írta...

Ez nagyon-nagyon szép lett! Én is már sütöttem, nem is lett rossz, de nekem mégis jobban ízlik a dagasztott kenyér.

gabojsza írta...

És nagyon, nagyon finom is! Én meg lusta vagyok dagasztani, ez A tökéletes megoldás számomra!

dalit írta...

Ma vettünk új tűzhelyet, remélem jövő hétvégére beüzemeljük, és ez lesz az első amit a sütőben kipróbálok.

Dalit írta...

Szerinted, ha nincs ovális fedeles jénaim, akkor szerinted, hogy csináljam?

gabojsza írta...

Valamilyen fedeles edény kellene. Egy sütőtál, kacsasütő vagy akármi, de lehet, hogy csak az a lényeg,hogy fedve legyen és alufóliával is működne.

Doctorpepper írta...

gabojsza, ezt a szokásos adagból csináltad? mármint 3 csésze liszt, 1/8 élesztő, stb? Mert olyan szép nagy ez a kenyér, mintha duplaadag lenne...

gabojsza írta...

Nem, nem duplaadag. A pontos hozzávalokat hozzáírtam a bejegyzéshez. Amúgy nem olyan nagy, el is fogy mindig idő előtt, dupla adagból ma este fogok először sütni, mázas-kerámia kenyérsütőedényben, amit délután készülök megvenni az Auchan-ban.

Névtelen írta...

Nekem kacsasütő edényem van,ebben egy szimpla adag nem veszik el?Tegyek bele sütőpapirt?Régóta barátkozom a gondolattal,hogy sütök,de nem tudtam beszerezni BL 80-as lisztet,de,ha 55-sel is "megy",akkor hajrá!!
Köszi!
Zsuzsa

gabojsza írta...

Kedves Zsuzsa,
ne tegyél bele sütőpapírt, csak forrósítsd fel a kacsasütődet fedéllel együtt és egyszerűen rakd bele a tésztát! És a Bl55-ös liszt TÖKÉLETES! Igaz, BL80-asból nem tudom milyen lenne, mert azt én sem kaptam, csak készen bekeverve élesztőporral, sóval, 409.-Ft/kg áron. Na ennyit nem adtam érte...
Ha megnézed a "Kenyér projekt" bejegyzésem, ott láthatod a mostani kenyérsütő edényemet. Ebben 1 kg lisztből szoktam sütni, de bőven elférne benne 2 vagy 2,5 kg-ból is! De sebaj, így is szép kenyereket sütök, és főleg FINOMAT!!! Hajrá Zsuzsa!

Névtelen írta...

"Újrakezdő" írta...

Megsütöttem! És nagyon-nagyon finom lett!
Pár napja már rácsodálkoztam a kenyérsütő cserépedényedre, tegnap pedig az oldaladat böngészve megtaláltam ezt a nagyszerű receptet.
Annyit változtattam, hogy fele részben teljes őrlésű búzalisztet használtam hozzá, és szárított helyett natur élesztőt.Jénaiban sütöttem (de rövidesen elhozom Mamimtól a régóta nem használt kacsasütőjét).
A fogadtatás: Anya, ez isteni! :)

Ja, az imént újabb adagot kevertem (némi rozsliszttel), hogy holnap kora reggel frissen sült cipóból készüljön a tízórai.

gabojsza írta...

Annyira örülök a sikerednek!!!:-)És kérlek feltétlenül számolj be a rozslisztes változatról is! Én is szándékozok kísérletezni a keverékkel, de még nem próbáltam. Sok sikert!

Névtelen írta...

"újrakezdő" írta...

Nekem úgy tűnik, ahogy nő a teljes kiőrlésű liszt aránya, úgy "nehezedik" el a kenyerem. A legutóbbi (40dkg t.k. búza, 10dkg t.k. rozs, 10dkg BL55) már nem olyan szép nagy erjedési lukas, hanem inkább apró röghézagos, és elég tömör is. Újabb kísérletek jönnek, nem adom fel, szeretnék igazi jó barna kenyeret sütni.

gabojsza írta...

Ez szerintem normális. Mármint, hogy egyre sűrűbb, nehezebb. Én szeretem azt is:-)Habos "lufi" kenyeret ettem eleget a boltból:-)

BenceIldije írta...

Én csak azt szeretném kérdezni, hogy egészen biztosan csak egy csomag élesztő kell bele? Mert a 7 grammos tasakos élesztőn az szerepel, hogy fél kiló liszthez, ez meg ugye egy kiló.

Köszi a választ!
Szóró Ildi

Gabojsza írta...

Igen, egészen biztos!
A dagasztás nélküli kenyér lényege, hogy nagyon kevés élesztő, hosszú időn keresztül fejti ki hatását. Ettől lesz a kenyér belseje olyan nagyon lyukacsos, kicsit nedves hatású, rusztikus, imádnivaló:-) Teljesen más, mint a pihe-puha, dagasztott kenyerek.

4Gyerek írta...

friss élesztővel próbáltad azóta?
vagy térjek át a zacskósra?
(tudom, pakmaya....de akkor is)

Gabojsza írta...

Éva, friss élesztővel azóta sem próbáltam...nem is fogom. :-)

Notburga írta...

Na, hát már annyit olvastam erröl a kenyérröl, hogy a hétvégén muszáj megsütnöm... (ez lesz az elsö saját sütésü kenyerem ;-)

Gabojsza írta...

Épp ideje:-))) már a fél világ ezt süti/eszi...
Bízom benne, nem fogsz csalódni:-)

Szabó Borka írta...

Ez egyszerűen fantasztikus! Én is imádom. Tetszik ez az egyszerűsített recept, köszönöm, így könnyebb.

Gabojsza írta...

:-))

4Gyerek írta...

kivégeztél a FB-on a sok gyönyörű kenyereddel. megyek, s veszem a nálad is nyerő szárítottat.
(annak ellenére, hogy tegnapelőtt vettem egy fél kilós frisset, de elkopik péksütikhez).
ideje leszámolnom a dnk-val úgy, hogy teljesen elégedett legyek.

Névtelen írta...

Régóta próbálkozom, sütőben is és géppel is. Az ízzel soha nem volt baj, de mindig szárazra sikerült. Férjem ajánlotta az oldaladat és tegnap kisült az első dagasztás nélküli kenyerünk! Isteni! Köszönöm! Most néztem a többi hasonló receptedet...megyek kavarni! :-D

Gabojsza írta...

De jó! Én köszönöm a visszajelzést!:-)

Tavaszy Andrea írta...

Megpróbálnám én is, de nincsen mázas edényem. Van máz nélküli Pataki tálam, abban is lehet? Be kell áztatni sütés előtt? Vagy fedeles jénaim van még.
Lehet zsemlét csinálni belőle? Kis mázas tálaim vannak.

Gabojsza írta...

Kedves Andrea,
A fedeles jénai tökéletes hozzá, de lehet nem mázas cseréptálban is sütni, nem szükséges beáztatni. Zsemlének nem sütném tálban, csak egy sütőpapíros tepsin (a tálban túl vastag kérge képződne egy zsömléhez képest), de ha nincs "kalodába zárva", a tészta hajlamos szétterülni, nem lesznek túl magasak a zsemlék:-)

rolvisa írta...

Gyakrabban benézek hozzád, sokat lehet tanulni tőled!Üdv,Olgis.

Ruzsi írta...

Kedves Gabojsza,

A recept zseniális, már körbe ajánlottalak mindenkinek így sütik serényen a kenyérkét.
Nekem nem volt érkezésem megsütni a mai estéig. És csak fél adagot sütöttem mert nem vagyunk nagy kenyeresek a férjemmel.
2/3 rozsliszttel sütöttem meg és ez valami isteni finom, máskor teljes adagot sütök...és szerintem többször nem veszünk bolti kenyeret.
Ja igen és csak 6 órát volt lehetőségem keleszteni ezzel is fantasztikus lett..legközelebb megpróbálom a 12 órát van e változás. Nagyon szépen köszönöm a receptet anyukám, anyósom, és a magam nevében. :)

Gabojsza írta...

Ruzsi, köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy jól sikerült! A recept tényleg zseniális, de nem én találtam ki. Mi már ötödik éve nem eszünk bolti kenyeret csak a legritkább esetben...ebben igenis tudom, mi van, míg a kedvenc helyi pékem sem tudta megmondani, hogy a rozsos kenyerében mennyi a rozsliszt, mert "készen kapjuk a lisztkeveréket". Ennyi :-)

Notburga írta...

Akkor most tényleg nekiállok, szavamat adom... :-)

belle írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Mit gondolsz, gluténmentes liszttel működhet a recept?

Gabojsza írta...

A sima lisztet egyszerűen gluténmentesre cserélve véleményem szerint nem működik :-(
Jó gluténmentes kenyérreceptért javaslom Marika blogján kutakodni: http://malenakonyhaja.blogspot.hu

Névtelen írta...

Úgy döntöttem, egy próbát megér, és tökéletesen sikerült a gluténmentes verzió. :)

Vasasné Sós Eszter írta...

Úgy döntöttem kipróbálom. (fele adag: 15 dkg fehér tönkölybúza liszt, 35 dkg búzafinomliszt) 4-kor bekevertem, holnap reggel 7-kor sütöm, Pataki-tálban.
Kíváncsi vagyok.
Eszter

Gabojsza írta...

Hajrá Eszter!
Mekkora Pataki tálban fogod sütni? Mert a fél kg lisztből készült tészta a nagy tálban elveszik, sülés közben szétterül és nem emelkedik meg kellően. A kisméretű tálak jobbak hozzá :-) Kb 25 cm átmérőjű tálban sütném, ha van akkorád.

Iza írta...

Kedves Gabojsza,ú
egy újabb rajongó jelentkezik. Már rég óta tervezgetem hogy megpróbálok kenyeret sütni....csakhát az a fránya kovász, meg a sok várakozás...nem nekem való. Aztán véletlenül megtaláltam ezt a receptet a te oldaladon.Elolvastam tőviről hegyire, nagy lélegzetet vettem és megpróbáltam fél adaggal. Nem nőtt szép magasra merthát a tálam elég nagy volt szegény kenyérnek, de az íze (és a sok lyúk benne)...egyből hazarepitett gyerekkoromba amikor még nagymamám a kemencébe sütötte a kenyeret. És innentől már nem volt visszaút. Ma sütöttem egy egész adagot ahol 1/3 rész sima liszt, 1/3 kenyérliszt és 1/3 teljes kiörlésű liszt volt. Most már kenyér kinézete van, belezete tömörebb mint a sima liszttel készültnek és nincsenek benne óriási lyúkak, és alig birtuk kivárni hogy kihűljön hogy megkezdhessük (majdnem megettük a felét).
Köszönöm a receptet és azt a sok fotot a csodás kenyereidről, mind inspirálóak egytől egyig. :)

Névtelen írta...

Kedves Gabojsza,

Nagyon szépen köszönöm, ez a recept egyszerűen nagyszerű! Tényleg fantasztikus az eredmény, és könnyű elkészíteni. Az idén találtam rá a receptedre, már többször megsütöttem és nagyon finom.
Kriszti

Gabojsza írta...

Kedves Kriszti, köszönöm a visszajelzést! További finom kenyereket, jó sütést!

Névtelen írta...

Kedves Gabojsza!
Lehet, kicsit amatőr a kérdés, de ha csak fél adag lisztből "kavarom" a kenyerem, akkor változik a sütési idő? Előre is nagyon szépen köszönöm a választ!
Viki

Gabojsza írta...

Kedves Viki, ha fél kiló lisztből készült kenyeret sütök, akkor is kb 1 órát sütöm. Ha kicsit tovább sül, akkor lesz jó vastag, ropogós héj, ami a kenyér kihűlése után sem puhul vissza.

Bernadette Sztojka írta...

Kedves Gabojsza! Szeretném én is megsütni ezt a kenyeret, de nincs fedeles jénaim. Szerinted, hogy csináljam? Köszönöm a segítséget! Berni

Gabojsza írta...

Nyugodtan tedd bármilyen olyan edénybe, aminek van fedele és ami tehető sütőbe. Egy fazékban, vagy kacsasütő edényben is megsül :-) Ha minden kötél szakad, tedd sütőpapíros tepsire :-) Ez esetben kicsit laposabb lesz, de megsül úgy is!