2007. november 25.

Vendégváró húsroládok

Pénteken szép csiperke jött haza velem, egy darab sovány sertés lapocka és 3 csirkecomb kíséretében, ám nemsokára kiderült, hogy szombaton ebédvendégeim lesznek. Azt az adagot, amit magunknak szántam, ki kellett bővítenem és legjobb megoldásnak a többfajta töltelékkel készített húsroládokban láttam. Így egy menetben többféle íz került az asztalra és látványnak sem volt utolsó:-)
Hozzávalók 3 húsroládhoz:
60 dkg sovány sertés lapocka, szétnyitva és vékonyra klopfolva
20 dkg csirkemáj, az ép (lebeny) része apróra darabolva, a középrész egy deszkán pépesre elkaparva (így kényelmesen megszabadulunk minden hártyától)
20 dkg gomba (nálam most csiperke)
1 zsemle
1 csokor petrezselyem zöldje, aprítva
2-3 cikk fokhagyma, zúzva
1 fej hagyma, aprítva
1 ek liba vagy kacsazsír
2 tojás
édesnemes pirospaprika
só, bors
egy marék kesudió és pisztácia (jó a pörkölt-sózott változat is)
pár szem aszalt szilva és barack, borban vagy brandyben áztatva
pár szem főtt gesztenye
3 szelet füstölt - főtt sonka
egy darab póré, leveleire szedve és blansirozva, hogy tekerhető legyen
1 sárgarépa
1 csomag szeletelt bacon
szeletelt (füstölt) sajt
Először elkészítem a májas-gombás tölteléket: a zsemlét vízben beáztatom és jól kifacsarom. A hagymát kevés zsíron megfonnyasztom, majd ráteszem a felaprított gombákat. Sózom, borsozom, paprikázom, majd lefedve puhára párolom. Egy tálban a zsemlét összekeverem a kihűlt párolt gombával, a zúzott fokhagymával, az elkapart csirkemájjal, a májdarabkákkal, egy tojással, sóval, borssal és a petrezselyem zölddel. Én a fenti tölteléknek való mennyiséget megdupláztam és készítettem a húsrolád mellé töltött gombát, töltött csirke combokat és leveles tésztába töltve hasét is.
A kiklopfolt husit elharmadoltam, mindegyiket sóztam, borsoztam és megkentem felvert tojással, hogy a töltelék „ragaszkodjon” hozzá:-)
Az egyikre a blansirozott póré levelek kerültek, majd sajt szeletek és egy vékonyka sárgarépa.
A másodikat megtöltöttem a gombás-májas töltelékkel.
A harmadikat befedtem sajtszeletekkel, a sajtra sonkaszeleteket fektettem, erre jött az aszalt szilva, a darabolt főtt gesztenye, az aszalt barack, a pisztácia és a kesudió, egy borspuszi és a maradék felvert tojás - ragasztóanyagnak - hogy a töltelék jobban egyben maradjon.
Így nézett ki készen:
Mindhárom roládot feltekertem olyan alufólia darabba, amit bacon szeletekkel béleltem.
A roládok, töltött combok és töltött gombák a rácsos tepsimbe kerültek,
öntöttem alájuk vizet, letakartam az egészet alufóliával és a 250 fokos sütőbe töltöttek egy órát. Kihámoztam a fóliából a roládokat, visszatettem a tepsibe immár takarófólia nélkül. Időnként a szaftjával locsolgatva szép pirosra sütöttem. Amikor késznek nyilvánítottam, újra betakartam a tepsit fóliával, hogy ki ne száradjanak a husik, visszatettem a lekapcsolt sütőbe és melegen tartottam. Tálaláshoz ferdén szeleteltem a roládokat. Párolt kelbimbó és sült zeller volt a körete.
Hidegen jól szeletelhető és mutatós party falatok!

5 megjegyzés:

Évi írta...

hát gabojsza le a kalappal, nagyon ügyes vagy! fontolgatom, hogy karácsonyi menünek beteszem a roládokat, mert előtte nap este össze lehet rakni és csak sütni kell, ami már igazán nem nagy munka

gabojsza írta...

Köszönöm:-)
Nagyon, nagyon finom mind a három, hidegen és melegen is:-)
Az aszalt gyümölcsöshöz hasonlót szoktam karácsonyra készíteni pulykamellből, de a töltelékében van darált hús. Majd megposztolom azt is. Előző nap meg is sütheted, másnap csak melegíteni, grillezni kell, az kb fél óra (másnapig érdemes az alufóliába hagyni, nehogy kiszáradjon).

Évi írta...

köszi!nagyon várom azt a receptet is!

Orsi írta...

Tényleg isteni, már 3x megcsináltam mind a 3 félét, egyszer 8 rúddal csináltam belőle, még a végeket is felfalták, csak elismerő szavakat kaptam érte.Most karácsonykor is megcsináljuk a gyümölcsöset csak pulykából.

Gabojsza írta...

Orsi, egészségetekre!
Áldott ünnepet kívánok:-)