2007. november 6.

Csülkös bableves

Az erdélyi szárazbab levesben nincs sem sárgarépa, sem fehérrépa, sem egyéb zöldség, csak bab. Emlékszem, huszonegy évvel ezelőtt, hogy csodálkoztam az itteni alföldi bablevesen, amiben minden volt, de a bab volt a legkevesebb! Na ez az az étel, amit még sosem főztem és nem is fogok (bár imádom!), míg Édesanyám „főzőképes”. Van nekem egy füzetem, még blog előtti időkből, amiben a nagyon fontos, főleg családi recepteket bejegyeztem, mert sose lehet tudni…Az ötödik oldalán a csülkös bableves szerepel, íme a bejegyzés:

Hozzávalók:
fél kg szárazbab
1 füstölt csülök vagy házi sonka darab
8 gerezd fokhagyma
2 fej hagyma aprítva
1 ek tárkony (ecetbe tartósított), vagy szárított
esetleg csipetke, a Papa kedvéért :-)

Hidegvízbe (annyi, hogy jól ellepje) felteszem a csülköt főni, ha felforrt, 15 perc után leöntöm róla a vizet, öntök rá tiszta forró vizet, hozzáadok 1 fej aprított vöröshagymát, 4-5 gerezd zúzott fokhagymát és az aprított tárkonyt, majd addig főzöm, míg a húsa leválik a csontról.

Külön edényben felteszem a babot főni hideg vízben, forrástól számított 5 perc után leszűröm és forró vízben újra forralom, majd azt is 5 perc forrás után leöntöm, összesen háromszor folytatva a műveletet. (Úristen, majd amikor ezt mind nekem kell csinálni…)

A negyedik (!?!) vízbe beleforralok egy fél fej aprított vöröshagymát és 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, kevés őrölt borsot, sót nem, mert a csülök sós. Ha a bab már puha, összeöntöm a főtt csülök főző levével, amit előzőleg zsírtalanítottam. (gyorstalpaló kezdőknek: a zsírnak meg van az a jó tulajdonsága, hogy a folyadék tetejére „kiűl”, így egy papírszalvéta, vagy konyhai papírtörlő segítségével egyszerűen fel lehet itatni.)

A végéhez közeledve fél fej aprított vöröshagymát pár gerezd zúzott fokhagymával kevés olajon megdinsztelek, megszórom pirospaprikával és hozzáöntöm az egészet a leveshez. Összekeverem és kevés (tárkonyos) ecettel savanyítom. Lilahagyma és friss kenyér dukál hozzá, második fogásnak pedig lapótya. De ez már egy következő poszt :-)

A mostanit is Édesanyám főzte, ezúttal nem csülökkel, hanem az utolsó darab saját készítésű füstölt sonkánkkal. Pici lányom kedvenc eledele!

3 megjegyzés:

Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek írta...

Igen, ez a bableves szerintem is :-) Édesanyád nem fogad vendégeket? ;-)

gabojsza írta...

De, nálunk állandóan vannak vendégek :-)Szívesen látunk!

Timi írta...

A babot előzetesen be kell áztatni?