2007. november 21.

Barna rozsos kenyér


Elkészült az első barna rozsos kenyerem, melasszal. Van benne 1/3 fehér liszt (B55), 1/3 világos rozsliszt és 1/3 teljes kiőrlésű búzaliszt. A vízhez hozzákevertem fél dl natúr melaszt - hogy jó barna legyen és egy picit jobban sóztam, mert a melasz piszok édes.

A végeredménnyel elégedettek vagyunk (az egész család), mindenkinek ízlett:-), jóval sűrűbb és "nehezebb", mintha csak BL55-ös lisztből lenne.Ugyanúgy készült, ahogy itt leírtam, csak a liszt lett variálva. És bár nem lett nagyon barna, jó szívvel ajánlom!9 megjegyzés:

Doctorpepper írta...

szabadnapos voltál?:) hogy bírod ezt? megírni is sok, nemhogy elkészíteni és elpusztítani:)

gabojsza írta...

Nem, voltam szabadnapos, tény, hogy lezser napom volt az irodában, így tudtam írni. A kenyér reggel 8-kor készült, délben kóstoltam (este a többiek). A puliszka 15 perc, korai vacsora volt, éppen csak „bekaptam” és még rohantam egy bizottsági ülésre. A sajttal meg nem volt más dolgom, mint két héttel ezelőtt megvenni és vörösborba meríteni, aztán megkóstolni. Ma úgy is egész nap Pesten vagyok, nem lesz bejegyzés. Tény, hogy tegnap látogatottsági rekordot döntöttem:-)

Doctorpepper írta...

ez kimerítő válasz volt:) ügyes vagy így is úgy is!

BeckZsu írta...

Annyira csábítóan néznek ki a kenyereid, hogy végül kénytelen leszek én is megpróbálni:)

gabojsza írta...

Doctorpepper: köszönöm:-)
BeckZsu: minél hamarabb nekikezdesz, annál hamarabb rájössz, milyen kár, hogy nem korábban kezdted:-)Érdemes!

pirikenagyi írta...

És ezt a kenyeret te dagasztottad kelesztetted, vagy kenyérsütted? Ha utóbbi: melyik vagy milyen programnal csináltad? Végülis mindegy, mert nagyon jól néz ki, és pont olyan ahogy én is szeretem, jól megsült, szétnyílt és ropogós. Kipróbálnám!

gabojsza írta...

Kedves Albana, nincs kenyérsütő gépem és nem is lesz:-) Ez is, mint minden kenyerem dagasztás nélküli kenyér (a többit is megtalálod a kenyér cimke alatt). Már egy hónapja mindennap sütök, most szereztem be néhány plusz adalékanyagot (sikér, tejsavópor, rozs- és búzakovász), felhasználásukról beszámolok!
Jó kenyéesütést Neked is!:)))

pirikenagyi írta...

Sikért és tejsavóport már beszereztem, de kapható kovász is készen?

gabojsza írta...

Szárított kovászt szereztem be, 12 gramm kell belőle egy kenyérhez. Búza és rozskovászt vettem Bpesten a Mediline nagykerben, de a mindenki által látogatható Herbaházban is kapható mindkettő.