2007. november 4.

Olajos hal - házilag

Ez is „gyerekkori emlék”, Édesanyám szokta készíteni, két napnál többet még soha nem ért meg, annyira finom. Szeretjük az olajos halat, de vágytunk a konzervnél jobb megoldásra.

Hozzávalók:

1 csomag (900 g) mélyfagyasztott tengeri hal

olaj

2 citrom leve

2-3 babérlevél

szemes bors, 1 púpos teáskanál só

Egy kuktában betenni a halat és a fűszereket, ráönteni annyi olajat (oliva vagy napraforgó), hogy majdnem ellepje, 2 citrom levét + 1-2 dl vizet és nagyon lassú tüzön 1 órát főzni.

Tálba szedni, kihűteni és citrommal, friss kenyérrel élvezni.

9 megjegyzés:

Mirelle írta...

Hűűűűű! Ez nagyon jól hangzik!!! Köszi :)

gabojsza írta...

Érdemes kipróbálnod, nem fogsz csalódni :-)

piszke írta...

Kuktát nem lehet valahogy kiváltani?

gabojsza írta...

Szerintem lehet, csak akkor tovább kell főzni, addig, míg puhára főnek a csontok is.

beckzsu írta...

Ez nagyon jó, a nosztalgia jegyében én is terveztem beírni, egyik recept a sütiken kívül, ami nagymamámtól maradt, csak ő dunai kis halakból csinálta, régebben én is keszegből próbáltam.

Mónika írta...

Gabojsza!
Nagyon, nagyon finom !!!!!!Családomnak is ízlett, ez nagy szó...
Erdélyben készítettétek ? Még soha nem halottam ezt a receptet? Én is onnan származom, sok jó ötletet merítettem az írásaidból,a globalizált világban sok minden elvész. Legalább felfrissűl az emlékezetetm.
Puszi, Mónika

gabojsza írta...

Mónika, köszönöm és örülök,hogy ízlett:-)
Igen, mondhatjuk, ez is erdélyi recept, mármint Édesanyám gyerekkoromban így készítette.

Névtelen írta...

Szia! Nem lesz belőle krém?? Julianna

Gabojsza írta...

Julianna, szoktam halkrémet is, kenyérre valót, vagy paradicsomba töltve:
http://www.gabojsza.hu/2008/01/vkf-xii-halpsttommal-tlttt-paradicsom.html