2007. november 25.

Pisztáciás-szezámmagos keksz


Nagyon szeretem a szezámmagot. Zsemlén, pogácsán, édesen, sósan, bárhogyan. Múlt héten, egy arab fűszeresnél kóstoltam egy nagyon szezámos –pisztáciás kekszet, reprodukálnom kellett. Bár nem vagyok egy nagy sütő – desszertkészítő, a csokipályázatos siker annyit lendített az önbizalmamon, hogy nekiálltam, csak úgy magamtól, kekszet gyártani. Szezámmagos, pisztáciás kekszet:-)

Hozzávalók
:
200 g szezámmag, picit megpirítva (száraz vasserpenyőben)
110 g tisztított, sózott, pörkölt pisztácia, amiről lemostam a sót és enyhén langyos sütőben (kenyérsütés után) megszárítottam, majd durvára törtem
250 g barna cukor
180 g puha vaj
1 tojás
500 ml liszt (igen, amióta kenyeret sütök a lisztet is ml-ben mérem)
1 teáskanálnyi sütőpor
fél teáskanálnyi szódabikarbóna
1 vaníliás cukor

A puha vajat a barna- és vaníliás cukorral jól összekevertem. Habos nem lett jó pár perc után sem, nem kínoztam tovább, hozzáadtam az egész tojást, a szezámmagot és pisztáciát, majd a liszttel elkevert sütőporos szódabikarbónás keveréket. Addig gyúrtam, míg összeállt, ekkor henger alakúra formáztam, betekertem frissentartó fóliával és fél óráig a mélyfagyasztóban dermesztettem.
Közben előmelegítettem a sütőt 190 fokra, kibéleltem egy sütőlemezt sütőpapírral. A hengerből éles késsel 5-6 mm széles korongokat vágtam, a sütőlemezre raktam és 12 perc alatt megsütöttem. Hagyni kell pár percet hűlni a sütőlemezen, mert melegen törékenyek-morzsalékosak. Kb 5 perc után költöztettem át egy rácsra, ott hűltek reggelig. 35 finom, ropogós keksz lett a fenti mennyiségből, igaz, kicsit nagyok (olyan 7-8-cm átmérőjűek), legközelebb karcsúbbra formázom a hengert, így kisebbek lesznek a kekszek.
Az ízük nagyon intenzíven szezámos, majdnem olyan, mintha szezámmag szeletet ennék. Még a csibéknek is ízlett:-)