2007. november 17.

Az ördög és a részletek

Tuti, hogy ma tizenharmadika van! Reggel időben felkeltem, megírtam az évfordulós posztomat, kisütöttem a tegnap bekevert fasírtot, készítettem hozzá salátát, hogy csibéimnek meg nekünk is legyen harapnivalónk az úton, sikerült időben elindulnunk Karcagra, végre együtt mind a négyen, rég volt ez így. Jól is ment minden míg oda nem értünk. Megtaláltuk a Művházat, leparkoltunk, kiszálltunk, odamentünk, elolvastuk a bejárat melletti hirdetőfalon a kiállítás plakátját és benyitottunk. Zárva. Következő kapu. Zárva. Következő két kapu. Zárva. Na ekkor kezdett gyanús lenni a dolog. Nagylányom újra elolvassa a plakátot. Megvilágosodás. "A kiállítás megtekinthető 2007 november 27-ig hétköznap 8-18 óra között". (Ma szombat van) Hát, így jártunk. Tartoztunk az ördögnek egy 400 km-es úttal. Hogy ne maradjunk "élmény" nélkül, hazafelé otthagytunk egy rakás pénzt a szolnoki Corában, ahol éppen francia hetek vannak:-) Jött velünk cserépedényben sült francia pástétom (mennyei:-)), leveles tésztában sült csülök (finom), gruyerre sajt, friss lazac, meg még egy két apróság. Újra megerősítést nyert (nálam), hogy a francia borok némelyike semmivel nem jobb a magyar boroknál. A Corában otthagyott pénzösszeg arra ösztönzött, hogy kihagyjuk az éttermi ebédet és inkább itthon dobjak össze valamit. Mivel volt a hűtőben egy adag friss gnocchi, sajtok, gomba, csirkemell, hát összedobtam:

Sajtmártásos gnocchi, á la gabojsza

Hozzávalók:
1 kg friss gnocchi, 2 percig főzve, szűrve
1 csirke mellfilé, apró kockákra vágva
2 marék csiperke, szeletelve
3-4 féle sajt, nálam most friss kecskesajt, gorgonzola, camembert és rouge penészes sajt, a penészes kéregtől megszabadítva
só, bors, majoránna, fokhagyma
kevés vaj, olivaolaj
2 dl 30%-os tejszín

Egy nagy serpenyőben megolvasztottam a vajat kevés olivaolajjal, rádobtam és átsütöttem a csirkemell kockákat. Hozzáadtam a gombát, fűszereztem, pár perc múlva ment rá a tejszín és a sajtok. Amikor megolvadtak a sajtok, még rotyogtattam pár percig, míg besűrűsödött, ekkor hozzáadtam a kifőtt gnocchit és összeforgattam. Nekem és pici lányomnak nagyon ízlett, páromnak és nagylányomnak nem annyira, a gnocchi miatt, amely szerintük "olyan meghatározhatatlan állagú" volt. Lehet, hogy túlfőztem?

5 megjegyzés:

Doctorpepper írta...

ó, hát ez pech:( és megpróbáltok máskor elmenni, vagy nem lesz már alkalom?

gabojsza írta...

Sajnos már nem lesz, mert hétközben estig be vagyunk táblázva mindennap...
Majd Fakanáltól kérem, hogy valahová tegye fel a képeket a kiállított művekről és akkor megnézhetjük:-)

Doctorpepper írta...

de szigorúan úgy nézzétek, hogy előtte fasírtot esztek, csak hogy meglegyen a feeling:):)

gabojsza írta...

Majd a fasírtot a kocsiban esszük, a feelinget erősítendő okok miatt:-)Aztán elmegyünk pár km-t, elővesszük a laptopot és megnézzük a kiállítást:-)

Lilahangya írta...

Ez aranyos volt, bar gondolom helzben inkabb mergelodtetek. Azert legalabb a fasirt finom volt? gondolom az. Tegnap a torokbalinti coraban kerestem nagyuzemben hol is vannak azok a francia finomsagok, de vagy nagyon elrejtettek, vagy mar elfogyott a nagyja, alig talaltam ket hutonyi ezmegazt, sajotkkal, meg keves pastetommal. kaaaaaar