A „csoda” a részletekben rejlik és sokszor a
véletlenen múlik, hogy rájöjjünk egy-egy titokra. Megsütöttem az eddigi legjobb,
„a tökéletes” dagasztás nélküli gyökérkenyerem. Gyakorlatilag így készült, de egy
ideje egyszerűsítettem a formázáson, a kilapogatott tésztát csak bejgli-szerűen
feltekerem, majd megcsavarom. Újabban nem egy órát pihentetem formázás után,
csak 30-40 percet (vagy még kevesebbet) és – most jön a trükk – nem edénybe teszek vizet a sütő
aljába gőzfejlesztés céljából (amit eddig többször el is mulasztottam), hanem
egyszerűen bedobok a sütőbe 6-8 darab méretes jégkockát. Na ettől olyan
csodásan megemelkedik a tészta, hogy öröm nézni! A képen látható kenyértészta
majd 20 órát pihent formázás előtt a hideg sütőben (mert az igazán huzatmentes
és állandó hőmérsékletű hely).
Szóval nekem most ez a tökély. Még cserepesedett is a teteje, pedig eddig nem
szokott J
Vajas kenyér volt a reggeli.
Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez:
fél kg liszt
minimum 3,5 maximum 5 g szárított élesztő
16 g (parajdi) só
4 dl langyos víz
Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez:
fél kg liszt
minimum 3,5 maximum 5 g szárított élesztő
16 g (parajdi) só
4 dl langyos víz
Egy
tálban elkeverem a liszttel a sót, majd hozzákeverem az élesztőt, hozzáadom a 4
dl vizet és szilikon lapát segítségével összeállítom a tésztát. Nem kell
dagasztani, sem túl simára keverni, csak éppen nedvesedjen át a liszt.
Letakarva (hogy ki ne száradjon), huzatmentes helyen (pld. a fűtetlen sütőben)
kelesztem 12-14 órát (hidegben lehet tovább pihentetni). Az
idő leteltével bőven lisztezett felületre borítom a tésztát, elfelezem, majd
mindkét darab tésztát nagyobb téglalap alakúra paskolom és megformázom:
bejgliszerűen feltekerem és hengerré formázom a tésztát, majd többször
megcsavarom (tekerek rajta párat, mintha mosott ruhát csavarnék ki). Sütőpapírral bélelt tepsire teszem és huzatmentes helyen hagyom
pihenni letakarva. Hogy meddig? Régebb 30-40 percig pihentettem, mostanában már csak 10 percet pihentetem. Közben felfűtöm a sütőt 230 fokra, majd betolom a kenyereket a sütőbe és dobok a sütő
aljába 3-4 méretesebb jégkockát. 45-50 percig sülnek, de félidőben megfordítom a tepsit és ha nagyon pirulnának a hőmérsékletet is visszaveszem 200 fokra). Addig sütöm, míg szép színük nem lesz
és az aljuk – megkopogtatva – kongó hangot nem ad.