Október 16 a kenyér világnapja, amit pár éve meg is
szoktunk ünnepelni. Idén Gondaanyuékkal kemencéztünk Érsekhalmán a Tájházban, ahová
frissen pirított dióval és rozslisztekkel érkeztem, hogy diós rozsos kenyereket
süssek (tavaly ezek készültek). Hagyományos (dagasztott) kovászos kenyeret
Pásztói rozsos lisztből sütöttem (az alábbi fotón elöl a középső kenyér),
készült még egy fehér kenyér, egy aszalt
paradicsomos vekni, de nekem a két, dagasztás nélküli (dnk) gyökérkenyér ízlett a legjobban.
Hozzávalók 2 nagyobb gyökérkenyérhez:
35 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
35 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
35 dkg fehér tönkölyliszt
7 (maximum 11) g szárított élesztő
25 g só
7 (maximum 11) g szárított élesztő
25 g só
1 teáskanál lágy, barna nádcukor
1 teáskanálnyi őrölt kömény
2 marék dióbél
8 dl langyos víz
8 dl langyos víz
Az eljárás kezdetben ugyanaz, mint a dagasztás nélküli
kenyérnél: egy tálban elkeverem a lisztekkel a sót, majd hozzákeverem az
élesztőt, hozzáadom a 4 dl vizet és szilikon lapát segítségével összeállítom a
tésztát. Nem kell dagasztani, sem túl simára keverni, csak éppen nedvesedjen át
a liszt. Letakarva (hogy ki ne száradjon), huzatmentes helyen (pld. a fűtetlen
sütőben) kelesztem 10-12 órán át. Az idő leteltével bőven lisztezett felületre
borítom a tésztát, elfelezem, majd mindkét darab tésztát nagyobb téglalap
alakúra paskolom, rászórom az előzőleg száraz serpenyőben illatosra pirított
diót és bejgliszerűen feltekerem, azaz hengerré formázom a tésztát, majd
többször megcsavarom.
Sütőpapírral bélelt tepsire teszem és hagyom pihenni letakarva egy órán át.
Bekapcsolom a sütőt 200 fokra (tudom, hogy a sütőm kb 20
perc alatt éri el a 200 fokos hőmérsékletet, így 20 perccel a kenyér 1 órás
pihenési idő lejárta előtt kapcsolom be), teszek a sütő aljába egy edénybe
forró vizet, majd betolom a kenyereket a sütőbe. 45-50 percig sülnek, míg szép
színük nem lesz és az aljuk – megkopogtatva – kongó hangot nem adnak.
A
kemencében kb. 35 perc kellett nekik.
Még több fotó a kemencézésről a Facebook oldalamon.
Még több fotó a kemencézésről a Facebook oldalamon.