2014. október 29.

Caprese tartelette


A caprese (ejtsd: káprézé) az egyik nagy olasz íztriumvirátus: paradicsom, (bivaly)mozzarella és friss bazsalikom. Az olaszok ezt salátának rétegezve fogyasztják, némi sóval és olívaolajjal ízesítve, én most mini pitéknek készítettem el, leveles tésztával.

Hozzávalók 6 darab egyszemélyes tartelette-hez:
1 csomag friss leveles tészta (a sütőpapírra feltekert fajta)
pár szem koktél paradicsom
1 csomag (200 g) mini mozzarella
pár csepp olívaolaj
só, frissen őrölt bors
friss bazsalikom

A leveles tésztát kiterítem és  hat egyenlő részre osztom (sütőpapírostól). A tészta darabokkal kibélelek 6 egyszemélyes piteformát (ilyet), de a sütőpapírt nem fejtem le a tésztáról, mert erre teszem majd a vaksütéshez használt cuccot (vizuális típusúaknak: piteforma, benne a tészta, azon a sütőpapír). A forma szélein végiggörgetem a nyújtófát, ezzel levágom a tésztafelesleget, de a sütőpapírt nem, mert a túllógó széleire szükség van a vakon sütéshez. Beleszórom a tésztával kibélelt, sütőpapíros formákba a vakon sütésre használt borsómat (ehhez egy fél kilónyi sárgaborsót áldoztam be anno, amit jó pár éve csak erre használok. A vaksütésre kapható kerámia „sütőbab” nem olcsó).
220 fokos, előmelegített sütőben 8-10 percig elősütöm a tésztát, így biztosítva, hogy az ne púposodjon fel és az alja ne legyen „szalonnás”. Közben előkészítem a tölteléket: leszűröm a mini mozzarellát, lecsipkedem a száráról a bazsalikom leveleket, és felszeletelem a paradicsomot, majd az elősütött pite tésztákba pakolom a mozzarellát és a paradicsomot. Meglocsolom pár csepp olívaolajjal, sózom, tekerek rá borsot és visszatolom a forró (180 fokos) sütőbe, kb. 25 percre. 

A bazsalikom levelekkel megszórva, langyosan tálalom.