2014. november 2.

Zsályás sütőtökös csirke


Igazi comfort food olyan hétvégékre, amikor nincs sok idő főzni, mert  inkább sétálunk egyet a közeli erdőben, vagy jó program van a városban és oda megyünk a gyerekekkel, de hazaérve jól esik valami tisztességes ételt az asztalra tenni.

Apropó jó program: 2014 november 14-16 között a Budapest Sportarénában a gyerekes családok részére egy szuper rendezvény lesz!  A Babamama Expo és a Gyerekvilág Élményhétvége ezen időszak egyik legnagyobb eseménye, közel 100 ingyenes programmal. A gyermektervezés pillanatától kezdve, 0-12 éves korig  megtalálható sok minden, ami a gyerekneveléshez kell. A belépőjegyek pedig 2000 forint értékben levásárolhatók az eMAG.hu-n!

De vissza a recepthez: szűk fél óra alatt össze lehet dobni, 60-70 perc a sütőben és kész az ebéd, amit egy évestől a száz évesig mindenki ehet. Gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, egészséges és még finom is.
A zsálya és a sütőtök verhetetlen páros, a csirke illik mindkettőhöz! Pici babáknak bors nélkül készítsük, vagy bőre nélkül tálaljuk a csirkét.

Hozzávalók 4 főre:
2 evőkanál olívaolaj
2 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 kg sütőtök
4 db csirkecomb
kis csokor friss zsálya
só és frissen őrölt bors
fél dl víz

A csirkecombokat megmosom, konyhai papírtörlővel megszárítgatom és sózom-borsozom. Megpucolom a zöldségeket. A hagymát vastagabb szeletekre vágom és szétszedem hagymakarikákra. A fokhagyma gerezdeket elfelezem, a sütőtököt hámozás-mageltávolítás után falatnyi darabokra felkockázom. Egy öntöttvas edény aljára locsolok 1 evőkanálnyi olívaolajat, terítek rá egy sor hagymakarikát, egy sor sütőtök kockát, szórok rá pár zsálya levelet és ráfektetem a befűszerezett csirkecombokat és ezekre is teszek pár zsályalevelet. Rászórom a fokhagymát, majd betakarom a maradék sütőtök kockával és hagymakarikával. Öntök az egészre fél dl vizet és meglocsolom még egy evőkanálnyi olívaolajjal, lefedem és 60 percre betolom a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Egy óra elteltével leveszem a fedőt, a csirkecombokat felülre helyezem és 8-10 percig, grill fokozaton picit megpirítom a csirke bőrét.
Én pár darab sárgarépát és egy felkockázott paszternákot is tettem bele, így még finomabb volt a végeredmény.