Könnyű ebéd vagy vacsora, de hidegen is szívesen rájárunk
majd, el lehet másnapra csomagolni tízóraira a gyereknek, vagy magunknak,
irodai ebédnek. Olyankor szoktam készíteni, mikor marad valamennyi párolt
gomba, de nekiláttam már friss gombából is. Egyszemélyes sütőformákban sütöttem, így ha
valamelyik családtag később ér haza, egy „csak az enyém” pite kerül a
tányérjára, nincs az az érzése, hogy „maradékot” kap.
Hozzávalók 6 egyszemélyes tartelette-hez:
1 csomag friss leveles tészta (a sütőpapírra feltekert fajta)
1 csomag friss leveles tészta (a sütőpapírra feltekert fajta)
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
250 g apró gomba (pld, barna csiperke)
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál morzsolt majoránna
kis csokor friss petrezselyem
3-4 tojás
1 csomag (100 vagy 125 g) mozzarella
só és frissen őrölt bors
pár apró bazsalikom levél a tálaláshoz (opcionális)
A leveles tésztát kiterítem és hat egyenlő részre osztom (sütőpapírostól). A
tészta darabokkal kibélelek 6 egyszemélyes piteformát, de a sütőpapírt
nem fejtem le a tésztáról, mert erre teszem majd a vaksütéshez használt cuccot
(vizuális típusúaknak: piteforma, benne a tészta, azon a sütőpapír). A forma
szélein végiggörgetem a nyújtófát, ezzel levágom a tésztafelesleget, de a
sütőpapírt nem, mert a túllógó széleire szükség van a vakon sütéshez. Beleszórom
a tésztával kibélelt, sütőpapíros formákba a vakon sütésre használt borsómat
(ehhez egy fél kilónyi sárgaborsót áldoztam be anno, amit jó pár éve csak erre
használok. Kapható vaksütésre használható kerámia „sütőbab” , de nem olcsó).
220 fokos, előmelegített sütőben 8-10 percig elősütöm a tésztát, így biztosítva, hogy az ne púposodjon fel és az alja ne legyen „szalonnás”.
220 fokos, előmelegített sütőben 8-10 percig elősütöm a tésztát, így biztosítva, hogy az ne púposodjon fel és az alja ne legyen „szalonnás”.
Közben előkészítem a tölteléket:
megpucolom és felaprítom a hagymát, felszeletelem a gombát (ezt leggyorsabban tojás, vagy mozzarella szeletelővel lehet abszolválni) és durvára reszelem a
mozzarellát. A gombákból félreteszek -
gombaszelet méretétől függően – 18-24 nagyjából egyforma szeletet a
díszítéshez. Az olívaolajon üvegesre
dinsztelem a hagymát, hozzáadom a felszeletelt gombát, hozzáreszelem a fokhagymát, sózom, borsozom, megszórom
majoránnával és néha megkevergetve hagyom, hogy a gomba levet eresszen, majd
megpuhuljon. Ha elfőtt a leve, hagyom hűlni, közben felverem a tojásokat,
belekeverem a durvára reszelt mozzarellát, meg az aprított petrezselymet,
sózom, borsozom, majd összekeverem a dinsztelt gombával. Belekanalazom a
tölteléket az elősütött leveles tésztával kibélelt sütőformákba, tetejüket díszítem a félretett gomba
szeletekkel és betolom az egészet a 200 fokos sütőbe 20-25 percre, illetve
tűpróbáig. Langyosan tálalom, de hidegen is isteni.