2014. november 6.

Gombás tartelette


Könnyű ebéd vagy vacsora, de hidegen is szívesen rájárunk majd, el lehet másnapra csomagolni tízóraira a gyereknek, vagy magunknak, irodai ebédnek. Olyankor szoktam készíteni, mikor marad valamennyi párolt gomba, de nekiláttam már friss gombából is.  Egyszemélyes sütőformákban sütöttem, így ha valamelyik családtag később ér haza, egy „csak az enyém” pite kerül a tányérjára, nincs az az érzése, hogy „maradékot” kap.

Hozzávalók 6 egyszemélyes tartelette-hez:
1 csomag friss leveles tészta (a sütőpapírra feltekert fajta)
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
250 g apró gomba (pld, barna csiperke)
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál morzsolt majoránna
kis csokor friss petrezselyem
3-4 tojás
1 csomag (100 vagy 125 g) mozzarella
só és frissen őrölt bors
pár apró bazsalikom levél a tálaláshoz (opcionális)

A leveles tésztát kiterítem és  hat egyenlő részre osztom (sütőpapírostól). A tészta darabokkal kibélelek 6 egyszemélyes piteformát, de a sütőpapírt nem fejtem le a tésztáról, mert erre teszem majd a vaksütéshez használt cuccot (vizuális típusúaknak: piteforma, benne a tészta, azon a sütőpapír). A forma szélein végiggörgetem a nyújtófát, ezzel levágom a tésztafelesleget, de a sütőpapírt nem, mert a túllógó széleire szükség van a vakon sütéshez. Beleszórom a tésztával kibélelt, sütőpapíros formákba a vakon sütésre használt borsómat (ehhez egy fél kilónyi sárgaborsót áldoztam be anno, amit jó pár éve csak erre használok. Kapható vaksütésre használható kerámia „sütőbab” , de nem olcsó).
220 fokos, előmelegített sütőben 8-10 percig elősütöm a tésztát, így biztosítva, hogy az ne púposodjon fel és az alja ne legyen „szalonnás”.


Közben előkészítem a tölteléket: megpucolom és felaprítom a hagymát, felszeletelem a gombát (ezt leggyorsabban tojás, vagy mozzarella szeletelővel lehet abszolválni) és durvára reszelem a mozzarellát. A gombákból félreteszek  - gombaszelet méretétől függően – 18-24 nagyjából egyforma szeletet a díszítéshez.  Az olívaolajon üvegesre dinsztelem a hagymát, hozzáadom a felszeletelt gombát, hozzáreszelem a fokhagymát, sózom, borsozom, megszórom majoránnával és néha megkevergetve hagyom, hogy a gomba levet eresszen, majd megpuhuljon. Ha elfőtt a leve, hagyom hűlni, közben felverem a tojásokat, belekeverem a durvára reszelt mozzarellát, meg az aprított petrezselymet, sózom, borsozom, majd összekeverem a dinsztelt gombával. Belekanalazom a tölteléket az elősütött leveles tésztával kibélelt  sütőformákba, tetejüket díszítem a félretett gomba szeletekkel és betolom az egészet a 200 fokos sütőbe 20-25 percre, illetve tűpróbáig. Langyosan tálalom, de hidegen is isteni.