2014. november 5.

Zsályás-sütőtökös rakott krumpli




A zsályát és a sütőtököt egymásnak találták ki, zseniálisan jók együtt. Mi tudja még fokozni az ízélményt? Egy leheletnyi füstösség – feketeerdei sonka formájában – meg egy kis tejszín, ami a krémességet biztosítja és egyesíti az ízeket. Tejszín, azaz legalább 30% zsírtartalmú! Ne használjunk főzőtejszínt, ami szerintem az élelmiszeripar egyik nagy átverése! A gyártók azt sugallják, hogy főzéshez a főzőtejszín való, a zsíros habtejszínt meg használjuk csak desszertekhez... Hát nem azért teszünk tejszínt egy ételbe, hogy dúsítsuk, krémesítsük azt? Akkor minek tennénk egy zsírjától (és ezzel ízétől is) megfosztott, ám egyéb adalékokkal (karragén, guargumi, szentjánoskenyérliszt, stb.) felturbózott „készítménnyel”?
A zsír (a tejzsír is) = íz, a Lajos is megmondta :-)  „...a világban azért van annyi baj és boldogtalanság, mert az emberek megvonják maguktól az éltető zsírt, még a tejben meg a tejfölben sem tűrik meg, és sovány, zsírtalan húsokkal kínozzák magukat, amik ha akarnának se tudnának finomak lenni, hiszen miben oldódjanak az aromák meg az ízhordozó szabadgyökök, ha egyszer egy szikra zsír sincs bennük?” (Bíró Zsófia: A boldog hentes felesége). Szóval rendes tejszínt vegyetek. Legalább 30% zsírtartalmút!

Hozzávalók 4 adaghoz:
4 nagyobb szem krumpli
1 kanadai sütőtök (sonkatök)
5 dkg vaj
10 dkg feketeerdei sonka (a leheletvékonyra szeletelt fajta)
kis csokor friss zsálya
4 dl tejszín (min. 30% zsírtartalmú, NEM főzőtejszín!)
frissen őrölt bors

A sütőt előmelegítem 200 Celsius-fokra. A krumplit és a sütőtök hosszúkás (nyaki részét) meghámozom és zöldséggyalun, vagy mandolinon egészen vékony szeletekre vágom. Egy közepes méretű sütőtálat, vagy 4 db egyszemélyes sütőformát kikenek a vaj felével, majd lerakom a vékonyra szeletelt zöldségeket tetőcserépszerűen úgy, hogy a szeletek kicsit fedjék egymást. Nálam a sorrend a következő: krumpli, sütőtök, zsálya, krumpli, sütőtök feketeerdei sonka, majd újra krumpli, sütőtök, zsálya, stb., míg a sütőedény meg nem telik. Sózni nem feltétlenül szükséges, nekünk épp elég volt a sonka sóssága, de akinek nem, az finoman sózza meg. Meglocsolom a tejszínnel, borsozom (ha előbb borsoznám, a tejszínt ráöntve az egy helyre sodorná az egész borsot), a tetejére vajdarabkákat teszek, letakarom alufóliával és betolom a sütőbe 20-25 percre, majd leveszem a fóliát és sütöm még 10-15 percig. Villával ellenőrzöm, mikor puhulnak meg a zöldségek és a sütés utolsó 3-5 percére a sütőt grillfokozatra állítom, hogy a teteje kicsit megpiruljon. Magában is nagyon finom, de köretként halak, vagy sült húsok mellé is pazar.

Chili&Vanília Zsófi receptje alapján.