Ritkábban eszünk bárányt, mint szeretnénk. A „kötelező”
húsvéti báránymenüt kivéve évente alig egyszer-kétszer jutunk fiatal bárányhúshoz. Pestiek előnyben, ott a török hentes, vagy a Mészársteak, ahonnan
hoztam már én is grillezni való bordát, de a METRO áruházban is vettem már zsenge báránycombot.
Birkahúst sokkal könnyebb felénk beszerezni (leginkább házi vágásból), a
legjobb birkapörköltet minden évben Bárándon esszük a kenyérfesztiválon, de ha
nem pörköltről van szó, a fiatal bárányt jobban szeretjük. Legutóbb a Kárpátok
szívében, a Fogarasi piac tejcsarnokában kérdezte a juhsajt árus - miközben mérlegre
vetette a pitének való ordát - hogy érdekelne-e bárányhús, aznap reggeli
vágásból. Naná, hogy érdekelt, vettünk is egy negyed bárányt, az itthoni
árakhoz képest nevetségesen olcsón. Egy részéből ragu lett, kicsit görögösre
hangolva.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg bárányhús (comb, vagy lapocka)
2-3 ek olívaolaj
80 dkg bárányhús (comb, vagy lapocka)
2-3 ek olívaolaj
2 fej hagyma
5-6 gerezd fokhagyma
pár levél friss zsálya
4-5 ág kakukkfű
1 paradicsom
1 paprika
5-6 gerezd fokhagyma
pár levél friss zsálya
4-5 ág kakukkfű
1 paradicsom
1 paprika
só, frissen őrölt bors
2 dl vörösbor
10 dkg feta (vagy telemea) sajt
2 dl vörösbor
10 dkg feta (vagy telemea) sajt
1-2 újhagyma zöldje
1 friss, piros chili
1 friss, piros chili
A puliszkához:
15 dkg kukoricadara
4 dl víz
ízlés szerint só
4 dl víz
ízlés szerint só
A húst feldarabolom. Az olajon megdinsztelem az
apróra vágott hagymát és fokhagymát, hozzáadok egy aprított (hámozott) paradicsomot és paprikát,
majd hozzáadom a húst. Hozzászórom a kakukkfű levélkéit meg az aprított zsályát,
sózom, borsozom, ráöntök kb. egy deci vörösbort és lassú tűznél, lefedve, néha
megkevergetve készre párolom (ha szükséges, pótolom a folyadékot pici vízzel).
Közben megfőzöm a puliszkát: felforralom a vizet,
megsózom, beleszórom a kukoricadarát és folyamatos keverés mellett megfőzöm.
Tálaláskor rámorzsolom a ragura a feta (vagy telemea) sajtot, megszórom az újhagyma felaprított zöldjével, kevés friss, vékonyra felszeletelt piros chilivel és kanalazok rá a puliszkából.