2014. szeptember 28.

Jót enni jó, jót tenni jó!


Hallottatok már az Élelmiszerbankról?  Az Élelmiszerbank azzal foglalkozik, hogy az élelmiszeriparban és kereskedelemben jelentkező élelmiszer felesleget, ami minőségileg kifogástalan, de valamiért már nem eladható (pl. hamarosan lejáró termékek, húsvéti/karácsonyi szezonális áruk, stb.) összegyűjtik, és rászorulókhoz juttatják el. Így ezek a – teljesen rendben lévő, fogyasztható – ételek nem a kukákban végzik, hanem rászoruló emberek asztalára kerülnek. Annak köszönhetően, hogy nem veszik, hanem „mentik” az ételt, és jellemzően önkéntesek dolgoznak náluk, nagyon hatékonyan tudnak működni, 1 Ft működési költségből 30 Ft értékű élelmiszersegélyt tudnak előteremteni. 

Évente kb. 6000 tonna élelmiszert mozgatnak meg. Mint a legtöbb civil szervezetnek, nekik is fontos, hogy finanszírozni tudják működésüket. Az élelmiszerek tárolásához és szállításához raktárt és hűtőautót kell fenntartaniuk.

Idén októberben indítják el harmadszor az Együnk Egymásért programot, amibe szeretnének minél több sütni-főzni szeretőt bevonni. A program lényege, hogy aki bekapcsolódik, az főz, süt valamit, és a főztjét, süteményét adományért „cserébe” kínálja ismerőseinek, kollégáinak. 

A program mottója: "jót enni jó, jót tenni jó", mivel most a sütés-főzés, mások kínálásának és a finom ételek elfogyasztásának öröme párosul azzal, hogy mindez egy jó ügy szolgálatában történik: a programból befolyó adományokat arra költik, hogy minél több élelmiszercsomagot tudjanak eljuttatni szegénységben élőknek. 

Együnk Egymásért az Élelmiszerbank szervezésében éttermek, menzák és sütni-főzni szerető önkéntesek jelentkezését várják!

A programról bővebb információ, önkéntesek jelentkezése a www.elelmiszerbank.hu/egyunkegymasert oldalon.