2014. szeptember 8.

Kemencében sült kenyérlángos


Negyedik alkalommal fűtötték fel a kedvemért a falu kocsmájának udvarán lévő kemencét, hogy süssek kenyeret a kaskantyúi falunapra és az a ragyogó ötletem támadt, hogy a kenyerek kemencébe vetése előtt sütnék a bográcsban főzőknek pár tepsinyi kenyérlángost.
Életem első kenyérlángosát Bárándon ettem, a Koroknai Porta udvari kemencéjében sütötte nekünk Béla, a házigazda, és alig győzte sütni, akkora sikere volt. Májusban már majdnem önállóan készítettem két tepsivel az edelényi tájház udvarán, amikor Babettel kemencéztünk. Zoli medvehagyma krémjét kevertem a tejfölbe amivel megkentem a tésztát, arra került jó sok lila hagyma, saját készítésű és füstölésű szalonna meg kolbász. Aki evett belőle, azóta is emlegeti. Most kolbász nem került rá, csak jóféle mangalica szalonna, olyan malacból, ami a szemünk előtt nőtt fel. 8 tepsivel készült és legalább akkora sikere volt, mint a vacsoránál feltálalt meleg kenyérnek.

Hozzávalók 2 nagy tepsihez:
50 dkg liszt
2-3 szem főtt, áttört krumpli
1,5 dl a krumpli főzővizéből
1 dl tej
2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g száraz)
12 g só
csipet cukor
2-3 evőkanál olaj
evőkanálnyi zsír a tepsik kikenéséhez

A tésztára:
1 nagy pohár tejföl (minimum 375 gr-os)
2 gerezd fokhagyma, reszelve (vagy kiskanálnyi medvehagyma krém)
csipet só 
3-4 fej lila hagyma, vékony karikákra vágva
apróra kockázott (mangalica) szalonna

A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztok, letakarva hagyom a duplájára kelni. 


A tepsikbe sütőpapírt teszek (biztos, ami biztos J), vagy kikenem vékonyan zsírral, majd zsíros kézzel belelapogatom a tésztát. Nekem a kemence mellett macerás lett volna sodrófával kinyújtani, de én a pizza tésztát is kézzel szoktam kilapogatni, így kicsit rusztikusabb a kinézete, helyenként picit vastagabb lesz a tészta, de úgy jó, ahogy van. A kemencébe vetés előtt nem kell különösebben keleszteni (a kemencében szépen megemelkedik).  Ha valaki sütőben süti, a sütőt elég akkor bekapcsolni, amikor a tepsibe kerül  a tészta.


A tejfölbe belekeverem a zúzott/reszelt fokhagymát, picit megsózom, a fokhagymás tejfölt rákenem a tésztára, bőkezűen megszórom a szeletelt  lila hagymával, majd a szalonna kockákkal és a forró kemencében/sütőben 20-30 perc alatt készre sütöm. Melegen, kockákra vágva tálalom. 


A kemence kenyérsütésre lett felfűtve, de a parazsat nem húztuk ki, csak hátra toltuk, úgy sültek a kenyérlángosok.

Babettnek köszönöm a receptet és az útmutatást, Dorkának, Erikának és Evelinnek köszönöm a segítséget!