2014. október 21.

Paradicsomos csicseriborsó főzelék


Mikor hét és fél éve elkezdtem gasztroblogot írni, huszon-egynéhány hasonló témájú blog létezett a magyar blogszférában. Ma közel kétezer van. Kitűnni csak az tud, aki valamit nagyon jól csinál. Mint például Feri, a főzelékes, aki nem beszél zöldségeket, hanem megfőzi. Mindet. 


Szatmári Ferenc agrármérnökből lett szakács és blogger, ma már minden napja a főzésről szól. Izgalmas ízpárosítások, eredeti ötletek, sok-sok zöldfűszer jellemzi Feri főzelékeit. Annak a korosztálynak, aki ilyen főzelékeken nő fel, nem lesz megosztó sem a kelkáposzta főzelék, sem a paradicsomos káposzta. Feri összes főzeléke sűrű, tartalmas, laktató és nem utolsó sorban lisztmentes, így glutén érzékenyek is bátran fogyaszthatják. 
Ma ferifőzeléket ebédeltünk, paradicsomos csicseriborsót. A most megjelent első könyveben sült zellerrel szerepel, nálunk ma zeller chips került a tányérra, de a blogján lévő változat is izgalmas, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók 2 főre:
1 fej vöröshagyma finomra aprítva
3 ek olíva olaj
750 gr főtt csicseriborsó (lehet 2 doboz konzerv is)
2 gerezd fokhagyma
1 kk őrölt római kömény
3 dl paradicsomlé (nálam házi ketchup)
pár csepp frissen facsart citromlé
2 dl csicseriborsó főzőlé vagy a 2 konzerv leve
1 dl víz
tálaláshoz zellerchips és friss zeller levél

Ha száraz csicseriborsót használok, azt minimum egy napra beáztatom, majd bő vízben, kanálnyi szódabikarbónával, kuktában puhára főzöm (ez kb másfél óra). Aki ezt macerásnak tartja, használjon készre főtt csicseriborsó konzervet (mint én most).
A finomra aprított hagymát az olajon puhára dinsztelem, megsózom, hogy hamarabb puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, hozzáadom a római köményt és a megfőtt csicseriborsót, a levével együtt. Ráöntöm a paradicsomlevet (házi ketchupot), a vizet és össze forralom. Sózom, borsozom, hozzá facsarom a citromlevet és 1-2 percig forralom. Tálalás előtt egy-két merőkanálnyi főzeléket késes robotgépben (blenderben, vagy botmixerrel) pürésítek, majd visszaöntöm az alaphoz, ezzel sűrítem a főzeléket. Elkeverem, összerotyogtatom és tálalok. Zeller zölddel díszítem, amire teszek pár zeller chipszet. Koriander zölddel még finomabb lenne.

Szatmári Ferenc – Főzelékes Feri
42 zöldségétel feltéttel és feltétlenül
Bookline Könyvek
2014.
120 oldal
3990.-Ft