Minden évben főzök ketchupot, paradicsomos tésztaszószt.
Néha ipari mennyiségű paradicsomléből. Tavaly már bográcsban nyomtuk ÉP-vel,
mert abban gyorsabban felforrt és mivel nagy a párolgási felület, gyorsabban is
sűrűsödött, de MOST találtam meg a tuti módszert, amivel kevesebb paradicsomból
(ahogy a kertben érik), a lehető legkevesebb munkával isteni ízű, jó sűrű ketchupot lehet készíteni és még a mosogatni
való sem olyan sok, hogy hozzáfogni se legyen kedve az embernek.
Hozzávalók:
2-3 kg paradicsom
3 fej vöröshagyma (közepes méretű)
4 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál olívaolaj
2-3 kg paradicsom
3 fej vöröshagyma (közepes méretű)
4 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint őrölt koriander, őrölt fahéj és zellersó (utóbbi opcionális)
só és frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál (nád)cukor (vagy xilit)
1 evőkanál almaecet, vagy balzsamecet
só és frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál (nád)cukor (vagy xilit)
1 evőkanál almaecet, vagy balzsamecet
A paradicsomokat vízszintesen félbe vágom és tepsire
sorakoztatom. A hagymát, fokhagymát megpucolom, a hagymát darabolom és mindet a
paradicsomokra szórom.
A tepsibe halmozott zöldségeket vékonyan meglocsolom
olíva olajjal, tekerek rájuk borsot, majd a 180 fokra előmelegített sütőben jó
egy órát sütöm (ha kezd karamellizálódni, már jó).
A tepsi tartalmát leturmixolom (robotgépbe, blenderbe téve, vagy botmixerrel), majd szűrőbe öntöm és merőkanál segítségével átpasszírozom egy lábasba, hogy a szűrőben csak a (nagyjából száraz) paradicsom magok és héjak maradjanak.
A paradicsomszósz már így is kellően sűrű és igen finom,
de most jön a fűszerezés: sóval, további őrölt borssal, némi zellersóval, pici
őrölt fahéjjal és korianderrel (legutóbb még őrölt római köményt is tettem
bele), egy evőkanál alma/vagy balzsamecettel, meg ugyanannyi cukorral vagy
édesítőszerrel (hogy a paradicsom vadságát elvegyük).
Sűrűn kevergetve (vigyázat, bugyog!) felforralom, majd
sterilizált* üvegekbe teszem, lezárom, fejtetőre állítom pár percig, majd
száraz dunsztban hagyom kihűlni, utána irány a kamrapolc.
*az üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire
sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra
előmelegített sütőbe és ott is hagyom 15- 20 percig. Mosogatógépben, 90 fokos
programon is tökéletes a csírátlanítás.
Innen az ötlet.