Hétvégi reggelire, vagy egy borozgatós-beszélgetős estére
való. Még langyosan törjünk belőle egy darabot, és élvezzük az olvadt sajttöltelék ízét. Hogy milyen sajt való bele? Gyakorlatilag bármilyen jól olvadó
fajta (az oázis pld. erre nem alkalmas).
Füstölt scamorza sajttal volt a legfinomabb.
Hozzávalók:
fél kg liszt
fél kg liszt
kb. 3,5 dl langyos tej (lisztfüggő, hogy mennyi
folyadékot vesz fel)
1 kiskanál cukor
2,5 dkg friss, vagy 4 g szárított élesztő
5 evőkanál olaj
16 g só
20 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
20 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
5 dkg puha vaj
1 tojás a kenéshez
Egy deci langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt (kb.
10 perc alatt a tej tetején halványbarna hab képződik). A lisztet egy mély
tálba szitálom, belekeverem a sót, beleöntöm az élesztős és majdnem az egész
maradék tejet, majd az olajat és az egészből szép sima, az edény falától
elváló, de puha tésztát gyúrok (ha szükséges, adok még hozzá tejet dagasztás
közben).
A tésztát konyharuhával letakarom és huzatmentes helyen hagyom, hogy duplájára keljen. Amikor megkelt, elfelezem és cipókká formázom. A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtok, a kinyújtott tésztát megkenem a vaj felével és megszórom a reszelt sajt felével, majd úgy, mint a bejglit, föltekerem. Ugyanígy járok el a második tésztacipóval is, majd mindkettőt sütőpapírral bélelt tepsire teszem (egy tepsire egy tekercs fér el kényelmesen, keresztbe fektetve).
A tekercseket egy centinként éles késsel bevágom úgy, hogy az alja egyben maradjon és a szeleteket kalász formára kihajtogatom (egyet jobbra, egyet balra), majd bekenem a tésztát a felvert tojással.
A tésztát konyharuhával letakarom és huzatmentes helyen hagyom, hogy duplájára keljen. Amikor megkelt, elfelezem és cipókká formázom. A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtok, a kinyújtott tésztát megkenem a vaj felével és megszórom a reszelt sajt felével, majd úgy, mint a bejglit, föltekerem. Ugyanígy járok el a második tésztacipóval is, majd mindkettőt sütőpapírral bélelt tepsire teszem (egy tepsire egy tekercs fér el kényelmesen, keresztbe fektetve).
A tekercseket egy centinként éles késsel bevágom úgy, hogy az alja egyben maradjon és a szeleteket kalász formára kihajtogatom (egyet jobbra, egyet balra), majd bekenem a tésztát a felvert tojással.
200 Celsius-fokra előmelegített sütőben aranybarnára megsütöm, rácson hagyom
kihűlni. Langyosan a legfinomabb.