2014. augusztus 25.

Rácsos virsli


Szeretek a Lidl-ben vásárolni*, sok minden van, amit rendszerint ott veszek meg. A panírozáshoz használt natúr corn flakes, a számunkra egyetlen ehető virsli (Dulano, nem olcsó, de legalább jó, még a Bűvös szakács virslitesztjén is jó pontszámmal végzett), a mascarpone, a tejföl (vödrös, Pilos), bio citrom, friss gyömbér, rucola és madársaláta mindig onnan kerül a hűtőnkbe. Amióta nincs Spar Kiskőrösön, a leveles tésztát is onnan veszem, meg a réteslapot, fehér lisztet, és még sorolhatnám. Ott vettem a rácsos virsli hozzávalóit is, melyet vendégvárónak sütöttem, pálinka mellé. Az ötletet a leveles tészta csomagolásán látott rácsos sütemény adta.

Hozzávalók:
mini virsli (21 db)
1 csomag készre nyújtott friss leveles tészta (250 g-os)
tésztarácsozó henger
20 g olvasztott vaj a tészta lekenéséhez
tésztarácsozó henger


A Lidlben megjelent egy jófajta, kb 8 cm-es baromfi virsli (a kedvenc sertés virslink kistesója), azt használtam (Dulano márkájú, 2 X 6 db van egy csomagban). Mindegyik virslibe, hosszába ejtek egy 2 mm mély bevágást, különben sülés közben ott reped, ahol neki tetszik.
A leveles tésztát kiterítem és nyomást kifejtve végig gurítom a kinyújtott tésztán a rácsozó hengert (különben csak mintát „rajzol” rá, nem vágja át a tésztát!), a rövidebb oldallal párhuzamosan, majd késsel kb. 3 ujjnyi csíkokra (vagy ahogy a virsli mérete megkívánja) szabom a berácsozott leveles tésztát. 


A csíkokat hosszában elharmadolom, kézzel kicsit széthúzom a tészta rácsot és beletekerem a virslit úgy, hogy a virslibe ejtett vágás alulra kerüljön, oda, ahol a tészta összeér és kb. 1 cm-en fedi egymást. Illesztéssel lefele sütőpapíros tepsire sorakoztatom a betekert virsliket, és a tésztarácsot megkenem olvasztott vajjal (azért nem tojással, mert attól összeragad és a tészta rétegek nem tudnak szétválni sülés közben). 


Betolom 220 fokra előmelegített sütőbe és addig sütöm, míg a rács kis színt kap.
Rácson hagyom ehetőre hűlni, de még langyosan tálalom.
Nem minden darab lett tökéletes, voltak csúnyán elrepedt példányok is, de hűlés közben a virsli repedése visszahúzódott és végül talán 2 „vállalhatatlan” példány akadt, amit azonnal bekóstoltunk Dorka lányommal, így nem kerültek a vendégek elé.

*Ez NEM egy szponzorált bejegyzés. Tényleg szeretek a Lidl-ben vásárolni :-)