Melegen vagy hidegen, előételnek, húsmentes egytálételnek vagy hús mellé, köretnek fogyasztva - azaz bárhogy - csak szeretni lehet ezt a szicíliai
zöldség ragut. Padlizsán imádóknak kötelező nyári darab.
Hozzávalók 4 főre:
2 nagyobb padlizsán
2 szem paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 nagyobb padlizsán
2 szem paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek kapribogyó
50 g fenyőmag
50 g fenyőmag
tengeri só, frissen őrölt bors
1 púpos evőkanál oregánó
2-3 evőkanál fehérborecet
maréknyi magozott olívabogyó
1 púpos evőkanál oregánó
2-3 evőkanál fehérborecet
maréknyi magozott olívabogyó
olívaolaj
kis csokor friss bazsalikom
Megmosom a zöldségeket, a padlizsánt, paradicsomot felkockázom,
a hagymákat megpucolom. A vöröshagymát felaprítom, a fokhagymát zúzom. Kevés
olívaolajon, rázogatva, kb. 4-5 perc alatt
megsütöm a padlizsán kockákat (minden oldalát szép aranybarnára), megszórom
oregánóval, sózom, borsozom. Hozzáadom a hagymákat és néhány percig
kevergetve főzöm, hozzákeverem a leöblített kapribogyót, meg az olívabogyót és leöntöm
az egészet az ecettel. Egy perc múlva hozzáadom a felaprított paradicsomot és
10-12 percig, illetve a paradicsom puhulásáig párolom, majd megszórom aprított bazsalikommal.
Tálalás előtt ha szükséges, igazítok a fűszerezésén sóval, borssal és megszórom
száraz serpenyőben pirított fenyőmaggal.
Bazsalikom helyett petrezselyem zölddel, fenyőmag helyett mandulával is finom!
Bazsalikom helyett petrezselyem zölddel, fenyőmag helyett mandulával is finom!