2014. augusztus 29.

Rumos szilva (nyers)


ÉP előző életében tengerész lehetett. Imádja a tengert, meg a rumot. Szerinte minden desszert jobb (legyen az sütemény, pohárkrém, lekvár, vagy bármi), ha meglocsolja egy kis rummal... A 80 fokos Stroh rum a kedvence (vadásszuk is mindenfele, mert vidéken nem egyszerű hozzájutni), de nekem az túl erős, jobban kedvelem a Baccardit, bár én leginkább befőzéshez használom. Rumba tettem el a szilvát is. Egyszerű, semmi macera, csak türelemjáték, mert állítólag úgy 3 hónap múlva lesz kész. Karácsony táján megkóstoljuk!

Hozzávalók:
félig érett szilva
rum (nálam Baccardi sötét)
csatos üveg

Besztercei szilvából lenne az igazi, de a próbaadagot  Blu Free szilvából  készítettem (a Stanley és President fajták keresztezéséből nemesített önporzó fajta). A szilvát gondosan megmosom, kimagozom, és elkezdem lerakni csírátlanított* befőttesüvegbe úgy, hogy egy sor felezett szilva, rá egy evőkanál házi vaníliás cukor**, újabb réteg szilva, újabb réteg vaníliás cukor, míg meg nem telik az üveg. Hagyom állni 2-3 órát, ezalatt a cukor elolvad, a szilva levet ereszt., Felöntöm rummal, úgy, hogy az ellepje a szilvák tetejét. Légmentesen lezárom (a gumigyűrűs, csatos üveg erre különösen alkalmas) és száraz, hűvös helyen érlelem 3 hónapig. Utána magában, bonbonba, fagyira, sütibe, bárhogy :-)

*az üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom 15- 20 percig. Mosogatógépben, 90 fokos programon is tökéletes a csírátlanítás.

**Házi vaníliás cukrot úgy készítek, hogy 1-2 rúd vaníliát késes robotgépben összeaprítok fél kg cukorral (xilittel).