ÉP előző életében tengerész lehetett. Imádja a tengert, meg
a rumot. Szerinte minden desszert jobb (legyen az sütemény, pohárkrém, lekvár,
vagy bármi), ha meglocsolja egy kis rummal... A 80 fokos Stroh rum a kedvence (vadásszuk
is mindenfele, mert vidéken nem egyszerű hozzájutni), de nekem az túl erős,
jobban kedvelem a Baccardit, bár én leginkább befőzéshez használom. Rumba
tettem el a szilvát is. Egyszerű, semmi macera, csak türelemjáték, mert
állítólag úgy 3 hónap múlva lesz kész. Karácsony táján megkóstoljuk!
Hozzávalók:
félig érett szilva
házi vaníliás cukor
rum (nálam Baccardi sötét)
csatos üveg
Besztercei szilvából lenne az igazi, de a próbaadagot Blu Free szilvából készítettem (a Stanley és President fajták keresztezéséből
nemesített önporzó fajta). A szilvát gondosan megmosom, kimagozom, és elkezdem
lerakni csírátlanított* befőttesüvegbe úgy, hogy egy sor felezett szilva, rá egy
evőkanál házi vaníliás cukor**, újabb réteg szilva, újabb réteg vaníliás
cukor, míg meg nem telik az üveg. Hagyom állni 2-3 órát, ezalatt a cukor
elolvad, a szilva levet ereszt., Felöntöm rummal, úgy, hogy az ellepje a
szilvák tetejét. Légmentesen lezárom (a gumigyűrűs, csatos üveg erre különösen
alkalmas) és száraz, hűvös helyen érlelem 3 hónapig. Utána magában, bonbonba,
fagyira, sütibe, bárhogy :-)
*az üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még
alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal
együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom 15- 20
percig. Mosogatógépben, 90 fokos programon is tökéletes a csírátlanítás.
**Házi vaníliás cukrot úgy készítek, hogy 1-2 rúd vaníliát késes robotgépben
összeaprítok fél kg cukorral (xilittel).