„Ha Rómában vagy, tégy úgy, mint a romaiak”, a helyzet tehát
megkívánta, hogy a második, Bajorországban töltött hetünk vége felé, az echte
nürnbergi bratwurstok után csülök is kerüljön az asztalunkra.
Ha sürgős lett volna, előkapom a kuktát, de jobb ráérősen sütni,
alacsony hőfokon, majd ha már puha a csülök, ropogósra sütni a bőrét. A Gordon Ramsaytől tanult trükk megint bevált, csak úgy ropogtattuk a
bőrkét az ebédnél...
Hozzávalók 6 főre:
3 nyers csülök (kb 1 kilós példányok)
Hozzávalók 6 főre:
3 nyers csülök (kb 1 kilós példányok)
4 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
fél liter sör
só, frissen őrölt bors
nagy szemű só és olívaolaj
Előveszek egy akkora vastag és magas falú, lehetőleg
öntöttvas edényt, amiben kényelmesen elfér a három csülök. A hagymákat
megpucolom és fél centi vastagon felszeletelem, majd megágyazok a
hagymaszeletekkel a csülköknek.
A csülköket megmosom, konyhai papírtörlővel megszárítgatom,
majd éles késsel a bőrüket bevagdosom, vigyázva, hogy csak a vékony zsírréteget
vágjam át, a húsba ne nyessek bele. Bőkezűen sózom, borsozom őket minden
oldalukon, majd ráültetem a hagymaágyra. Köréjük dobom a felszeletelt
fokhagymát és alájuk öntöm a sört (nem rájuk, mert azzal le is sodornám a
felületükről a sót-borsot). Az edényt lefedem és betolom a 200 fokra
előmelegített sütőbe, majd 20 perc után (ez alatt jól átforrósodik az edény),
csökkentem a hőmérsékletet 110 Celsius-fokra.
3,5- 4 óra elteltével - amikor
már vajpuhák a csülkök, egyenként kiveszem és kicsontozom őket, majd
sütőpapírral bélelt tepsibe teszem úgy kiterítve, hogy az egész bőrfelület
felülre kerüljön.
Feltekerem a sütőt 250 fokra (ha van grillfokozat, akkor arra).
Az ekkor még puha bőrkét meglocsolom kevés olívaolajjal és megszórom nagyszemű sóval, majd visszatolom a tűzforró sütőbe, ahonnan pár perc után biztató hangokat (pukkanásokat) hallok, ami azt jelzi, hogy a bőrke bizony hólyagos-ropogós lesz, perceken belül! Ha már szép piros-ropogós, kiveszem a sütőből és hagyom pár percig ehetőre hűlni. Közben, a sütőedényben visszamaradt sült hagymás szaftból mártást készítek: botmixerrel pürésítem a hagymát, az egészet kissé beforralom, majd – ha szükséges – igazítok a fűszerezésén.
Párolt savanyú káposzta illik hozzá, meg sör. Sok. Utána szuszogás...
Az ekkor még puha bőrkét meglocsolom kevés olívaolajjal és megszórom nagyszemű sóval, majd visszatolom a tűzforró sütőbe, ahonnan pár perc után biztató hangokat (pukkanásokat) hallok, ami azt jelzi, hogy a bőrke bizony hólyagos-ropogós lesz, perceken belül! Ha már szép piros-ropogós, kiveszem a sütőből és hagyom pár percig ehetőre hűlni. Közben, a sütőedényben visszamaradt sült hagymás szaftból mártást készítek: botmixerrel pürésítem a hagymát, az egészet kissé beforralom, majd – ha szükséges – igazítok a fűszerezésén.
Párolt savanyú káposzta illik hozzá, meg sör. Sok. Utána szuszogás...