2010. október 7.

Sörben sült csülök


Íme a ropogós, mázas sült csülök, ami a paszternák püré mellett van az előző bejegyzés fotóján. Melyik húsevő tudna ennek ellenállni? Én nem...

Hozzávalók:
friss sertés hátsó csülök
fél liter félbarna sör (Arany Ászok Félbarnát használtam)
fél liter (vagy kicsit több) alaplé (húsleves)
pár szem egész bors
1-2 babérlevél
pár szem szegfűbors és 3 db szegfűszeg
1 fej fokhagyma
1 fej hagyma


A csülköt a hentessel kicsontoztatom, így a csontok nem foglalják a helyet, főzök majd belőlük alaplevet. A tisztított fokhagymával és félbevágott fej hagymával meg a fűszerekkel kuktában puhára főzöm a csülköt, amit a sörrel és annyi alaplével öntök fel, hogy éppen ellepje. Amikor puha, kiszedem, sütőedénybe költöztetem és a leszűrt, felére beforralt főzőlével gyakran kenegetve-locsolgatva, szép pirosra sütöm. Cuppogós finom falatok...

8 megjegyzés:

chriesi írta...

De nem ám! :)

Mónika írta...

Ezt most tényleg muszáj volt feltenned dél- előtt, ez emberkínzásnak számít!

Kicsit még várhattál volna...
:)))
csakisilyetakarokenniebédre!!!

Bianka írta...

Gyönyörű

Zsiri írta...

Ennek én sem tudnék ellenállni, az biztos :)

4gyerek írta...

Váó...jelentem én most az ellenállók táborát megnyitnám.
Szombaton sült csülköt ettem, s az elmúló félben levó gyomorhurutom vasárnapra teljesen ártalmatlanná tett. Azóta a keksz és a pirítóskenyér a gasztros táplálékom.
De az Oldalborda...tudna ezért nyálat csorgatni helyettem is.

trendo írta...

Míg ti itt kint
csacsogtok, csücsültök,
Trendo odabent
megcsócsálja a csülköt!

Névtelen írta...

Az imént álltam fel a vacsora asztaltól, jelentem kitűnő lett! Nagyon köszönöm a receptet.
Kiegészítésként annyit tennék hozzá, hogy én fagyasztott, csontos csülökből készítettem, sörrel-vízzel való felöntés után a gáz legkisebb lángján főztem teljesen puhára (kicsit nem figyeltem rá, így ez kb. 4-5 órán keresztül zajlott, de nem látta kárát).
Kíváncsi vagyok, hogy a megmaradt mártás reggelre mivé változik, és mire lehet még használni.

Dia

Gabojsza írta...

A lassú párolás mindennek csakis jót tesz! A mártás biztosan szépen bekocsonyásodott, én másnap levesalapnak használnám: dinsztelnék minimális zsiradékon egy hagymát, hozzáadnék némi aprított zöldséget (sárgarépa, petrezselyem, zeller, esetleg krumpli), hozzáadnám a maradék mártást (leszűrve), meg némi vizet, összefőzném, a végén adnék hozzá egy pohár tejfölt és savanyítanám egy kis tárkonyos ecettel. Jó étvágyat!:-)