2010. október 29.

Sült hagymás, baconos, sajtos kifli


Útravalónak készült, még a múlt héten. Nem egy könnyed, hópihe kifli, hanem az a fajta, amit szendvics helyett is be lehet vetni. Hajszálvékony bacon szeletekkel és sajttal töltöttem.

Hozzávalók:
fél kg liszt
4-5 evőkanál ropogós sült hagyma
25 g friss élesztő
100 g puha vaj
1 kiskanál só
3 dl langyos tej
1 mokkáskanál cukor
10 dkg szeletelt bacon
8-10 dkg szeletelt sajt
1 tojás

A tésztához a langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, majd hozzáadom a szitált liszthez, belekeverem az olvasztott vajat, a sót és rugalmas, sima tésztát gyúrok. Kiolajozott tálba teszem, tiszta konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom állni míg duplájára nem kel. Kiveszem a kelesztő tálból és olajozott deszkán téglalap alakúra, fél cm vastagra kinyújtom, rászórom egyenletesen a ropogós sült hagymát és a rövidebbik oldalánál kezdve feltekerem, háromba hajtom (képzeletben elharmadolom, majd az alsó és felső harmadát is ráhajtom a középső harmadrészre). A kapott hajtoványt még egyszer kinyújtom kb ugyanolyan vastagra, mint az előbb és nagyjából kör alakúra. Derelyevágóval körcikkekre vágom, mindegyikre teszek bacon és sajt szeleteket és kifliszerűen feltekerem. Sütőpapíros tepsire teszem, hagyom még negyedórát kelni, majd megkenem enyhén felvert tojással és betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20-25 perc alatt szépen megsülnek. Laktató falatok.