2010. október 1.
Gyömbéres paradicsomlekvár
Fűszeres és finom, de nem vetette le a trónról a nagy kedvenc chilis paradicsomlekvárt. Azért biztosan elfogy…
Hozzávalók.
1,5 kg jó érett paradicsom
150 g cukor
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál darált kandírozott gyömbér (vagy friss, reszelt gyömbér)
1 teáskanál őrölt kömény
1 / 2 teáskanál őrölt fahéj
1 / 4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál só
1 kávéskanál pirospaprika pehely
cayene bors, ízlés szerint
A paradicsomot megmosom, leszárazom, kivágom a csumáját és feldarabolom. Egy rozsdamentes edénybe teszem a többi hozzávalóval, felforralom és közepes lángon, gyakran kevergetve lekvár sűrűségűre főzöm.
Csírátlanított üvegekbe szedem és ugyanúgy, mint a lekvárt szoktam, rátekerem a kupakot és fejtetőre állítom 10 percre. Szárazdunsztba (kosárba, plédek között) hagyom másnapig, aztán irány a mostanra kissé túlzsúfolt kamrapolc.
A New York Times receptje alapján.
Címkék:
citrom,
fahéj,
gyömbér,
lekvár,
paradicsom,
tartósítás