2010. október 25.

Húsos rakott karfiol


Egy fajsúlyosabb változata a húsmentes rakott karfiolnak, nagyjából ugyanúgy készül. Nagyon szeretjük.

Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol
2 fej hagyma
fél kg darálthús (most pulykacomb)
1 dl száraz bor
2 ek vaj
5-6 ek (házi) zsemlemorzsa
fél liter 20 %-os tejföl
4-5 keményre főtt tojás
2 nyers tojás
só, frissen őrölt bors
reszelt sajt a tetejére

A karfiolt rózsáira szedem, megmosom és bő, forrásban lévő sós vízben félpuhára főzöm (kb 10-12 perc alatt), közben kivajazok egy sütőtálat, a maradék vajon a házi zsemlemorzsát világos barnára pirítom és beleszórom a felét a kivajazott sütőtál aljára.
Közben megdinsztelem egy kevés vajon az aprított hagymát, ha már üveges, hozzáadom a darált húst, sózom, borsozom, hozzáöntöm a bort és kevergetve addig sütőm, míg a hús kifehéredik és elfő minden leve. Leveszem a tűzről és félreteszem kicsit hűlni.
A főtt tojásokat felszeletelem, majdnem az egész tejfölt elkeverem a felvert tojással és fél teáskanál sóval, frissen őrölt borssal, egy kevés tejfölt félre teszek a tálaláshoz.
A karfiolt leszűröm, felét rárakosgatom a zsemlemorzsára, betakarom főtt tojás szeletekkel, rásimítom a hagymás darált húst, majd ráteszem a többi karfiolt, meglocsolom a tojással elkevert tejföllel, rászórom a maradék zsemlemorzsát, kevés reszelt sajtot és rátördelek egy kevés vajat, ami majd szépen beleolvad a rakottasba.
Előmelegített sütőben 200 C°-on, kb fél óra alatt szép pirosra sütöm. Kockára vágva, tejföllel tálalom.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.