2010. október 5.

Paszternák püré


Eljött az én időm! A kiskőrösi piacon, egyik kedvenc kistermelőmnél van már paszternák, veszek is belőle minden héten.

A paszternák (vagy pasztinák) fehérjében, vas,- kalcium- és foszforban gazdag, kiváló B- és C-vitamin forrás, növényi rostjai által élénkíti a bélműködést, csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza a vércukor szintjét is. Jótékonyan befolyásolja a csontok anyagcseréjét, illóolaj-tartalma révén pedig vizelethajtó, görcsoldó, vesehomok kezelésére és megelőzésére is alkalmas. Tisztítja a vesét és az epét, elősegíti a gyomor és az emésztőrendszer működését, egyszóval nem csak finom, hanem nagyon is egészséges!

Leggyakrabban pürének készítem, de szeretjük krémlevesnek, sütve (magában vagy más gyökérzöldségekkel), főve a húslevesben, nyersen – salátába, illetve amit krumpliból el lehet készíteni, az paszternákból is működik.

Püréhez a megtisztított paszternákot kockákra vágom és egy edényben kevés sóval, annyi tejben (így kevésbé kalóriadús), vagy tejszínben (így krémesebb, sokkal finomabb), hogy éppen ellepje, lassú tűzön, hogy épp csak pöszörögve főjön és szépen kiadja az édes ízét, megfőzöm. Ezután a főzőlevével együtt pürésítem, tekerek bele borsot és kézi mixerrel, vagy habverővel krémesre habosítom. Van, hogy a főzővizébe teszek egy fél, kettéhasított vanília rudat, vagy a pürébe reszelek parmezánt, úgy még különlegesebb az íze. Melegen köret (pld. sült csülök mellé), hidegen kivájt koktélparadicsomba töltöm, vagy rozskenyér pirítósra kenem. Imádjuk!