2010. október 12.

Túrós rétes, levelestésztából

Legyetek virtuális vendégeim egy szelet leveles túrós rétesre.


Hozzávalók:
1 csomag friss, készre nyújtott levelestészta
fél kg tehéntúró
2 ek házilag készített vaníliás cukor (vagy dr5ker bourbon vaníliás cukor)
1 citrom héja, reszelve
1-2 ek búzadara
10 deka (vagy ízlés szerint több) nádcukor
2 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
csipet só
pár szem friss, vagy fagyasztott szeder, málna vagy egyéb gyümölcs

A túrót villával összetöröm, közben belekeverem a vaníliás cukrot, a nádcukrot és egy csipet sót. Szétválasztom a tojásokat, a sárgáját eldolgozom a túróba, belekeverem a citromhéjat és a búzadarát. Ez utóbbit a célból keverem a töltelékbe, hogy felszívja sülés közben a túró által engedett nedvességet (ha félsz attól, hogy a búzadarától megkeményedne a tölteléked, használj étkezési keményítőt a búzadara helyett). A tojásfehérjét kemény habbá verem (esetleg adok hozzá egy evőkanálnyi porcukrot és pár csepp citromlevet) és óvatosan beleforgatom a túrómasszába.


A sütőpapírral együtt hengerelve kapható leveles tésztát letekerem, sütőpapírostól tepsire helyezem (így már nem kell mozgatni, ha betöltöttem) a közepére csíkban ráhalmozom a tölteléket, megpöttyözöm pár szem friss, vagy fagyasztott szederrel (vagy más gyümölccsel) és a képen látható módon, derelyevágóval párhuzamos bemetszéseket készítek. A tészta végeit ráhajtogatom a töltelékre és felváltva, egyet jobbról – egyet balról, a tésztacsíkokat ráhajtogatom a töltelékre. Egy felvert tojássárgával megkenem a rétesem tetejét és betolom a 220 fokos sütőbe, ahol kb. fél óra alatt aranybarnára sül. Felszeletelés előtt hagyom langyosra hűlni.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.