2010. október 19.

Juhtúrós kosár, papucs, vagy minek nevezzem


Minap ÉP-nek körmös csülökpörköltre támadt gusztusa, összetrombitálta a barátainkat, meg is főzte bográcsban (nagyon jól sikerült), én meg sütöttem az istenhozott pohár pálinka mellé egy finom juhtúrós valamit (kosárkának indult, de amorf papucs lett). Mindegy, az íze miatt szerettük, de nagyon.

Hozzávalók egy tíz fős társaságnak:
1 kg liszt
50 g friss élesztő
200 g puha vaj
2 kiskanál só
6 dl langyos tej
1 kiskanál cukor
20-25 dkg juhtúró (brânză de burduf)
1 tojás

A tésztához a langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, majd hozzáadom a szitált liszthez, belekeverem az olvasztott vajat (nem az egészet, csak a felét, azaz 100 g-ot), a sót és rugalmas, sima tésztát gyúrok. Kiolajozott tálba teszem, tiszta konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom állni míg duplájára nem kel. Kiveszem a kelesztő tálból és olajozott deszkán téglalap alakúra, fél cm vastagra kinyújtom. Megkenem az olvasztott vaj másik felével, rámorzsolom egyenletesen a juhtúrót és a rövidebbik oldalánál kezdve feltekerem. A hengert még egyszer kinyújtom (kb ugyanakkorára és ugyanolyan vastagra, mint az előbb), és megint feltekerem, most a hosszabb oldalán kezdem a feltekerést. A hengerből ollóval alakítom ki a kosarakat úgy, hogy félcentinként bevágom a hengert, minden harmadik bevágásnál teljesen átvágom, a két szélét kihajtom oldalra, a közepe állva marad, így úgy fog kinézni, mint egy kis kosár. Sütőpapíros tepsire teszem, hagyom még negyedórát kelni, majd megkenem enyhén felvert tojással és betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20-25 perc alatt szépen megsülnek. Jó kis pálinkakísérő, vagy sörkorcsolya.

Laura receptjét nem tartottam be lépésről-lépésre, de a formázást igen.