2010. október 18.

Sörös marharagu


Ösztönfőzés, sörrel. Arany Ászok félbarnával.
A Dreher sörgyár meghívott pár bloggert és egy nagyon kellemes péntek délutánt töltöttünk gyárlátogatással, sörkóstolással és jóízű beszélgetéssel. A sörmúzeumban kezdtük, majd bejártuk a gyárat, megnéztük a sörfőzdét


a palackozóüzemet, volt sörkóstoló és vidámság. A kocsmablogos fiúk filmet is készítettek:-)
Ott kóstoltuk a Félbarnát is, azonnal eldöntöttem, hogy ezzel a sörrel főzni fogok (meg fagyit csinálok belőle).

De vissza a raguhoz: elzarándokoltam a kedvenc kiskőrösi hentesemhez (amelyik már nem is annyira kedvenc, mert nem hajlandó nekem marhahúst érlelni. Győzködni próbált, hogy semmi szükség az érlelésre, pácoljam csak be a steak-nek valót pár napra jó fűszeres mustárba, jó lesz az! Szegény, nem érti a lényeget…Nem baj, majd megyek a Józsihoz) és vettem szép, húsos marhaszegyet. A többi már jött magától, illetve a hűtőből.

Hozzávalók:
1 kg marhahús (csont nélkül értendő, én kb 2 kg húsos marhaszegyet csontoztam ki)
5 dkg vaj
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
fél csomag szárzeller
1 csokor (5 db) zsenge petrezselyemgyökér
3 szál újhagyma
fél liter félbarna sör (pld. Arany Ászok Félbarna)
3 dl marhaalaplé
4-5 db sárgarépa
2 ág friss kakukkfű
só és frissen őrölt bors

A zöldségeket megpucolom, feldarabolom, a húst kockákra vágom. Egy tálba tekerek borsot a húsra, rászórok egy evőkanál lisztet és jól összekeverem.
A legnagyobb serpenyőmben megolvasztom a vajat és kisebb adagokban kisütöm rajta a húst. Mindig csak annyi húskockát teszek a serpenyőbe, amennyi egy rétegben, kényelmesen elfér, mert pirulnia kell, nem párolódnia. Kiszedem és átköltöztetem a cserépedényembe. A visszamaradt zsiradékba megy a vízszintesen elfelezett, pucolatlan fej fokhagyma (vágott felével lefelé), a hagyma, amit bőkezűen sózok, borsozok és kicsit megdinsztelek, felöntöm a sörrel, hozzáöntöm a marha alaplevet és felforralom. Ha már forr, ráöntöm az egészet a cserépedényben várakozó húsra, hozzáadom a feldarabolt sárgarépát, petrezselymet, szárzellert, újhagymát, beleteszem a kakukkfüvet, megkeverem, lefedem, betolom a 160 fokos sütőbe és hagyom, hogy 2,5 - 3 óra alatt elkészüljön a ragu.
Rusztikus, finom egytálétel.

4 megjegyzés:

4Gyerek írta...

mázlista. én is, én is mennék.

sörrel főzni...naná, hogy kérek belőle.

Bianka írta...

Juj ez isteni

trendo írta...

Annak idején, mikor egy párszor (főleg marhahúst) sörben pároltam, valami szent borzalommal néztek rám. A saját családom is. Pedig az angolszászoknál ez bevett metód volt. A cseheknél is. Most meg versenyt írnak ki sörös receptekre; már látom, ahogy átsöpör majd új divatként a gasztroblogokon a sörhab :)))
A recepted tuttifix jó, magam is így csinál(tam)(om)(nám)

Gabojsza írta...

Köszönöm:-)