2010. október 18.

Sörös marharagu


Ösztönfőzés, sörrel. Arany Ászok félbarnával.
A Dreher sörgyár meghívott pár bloggert és egy nagyon kellemes péntek délutánt töltöttünk gyárlátogatással, sörkóstolással és jóízű beszélgetéssel. A sörmúzeumban kezdtük, majd bejártuk a gyárat, megnéztük a sörfőzdét


a palackozóüzemet, volt sörkóstoló és vidámság. A kocsmablogos fiúk filmet is készítettek:-)
Ott kóstoltuk a Félbarnát is, azonnal eldöntöttem, hogy ezzel a sörrel főzni fogok (meg fagyit csinálok belőle).

De vissza a raguhoz: elzarándokoltam a kedvenc kiskőrösi hentesemhez (amelyik már nem is annyira kedvenc, mert nem hajlandó nekem marhahúst érlelni. Győzködni próbált, hogy semmi szükség az érlelésre, pácoljam csak be a steak-nek valót pár napra jó fűszeres mustárba, jó lesz az! Szegény, nem érti a lényeget…Nem baj, majd megyek a Józsihoz) és vettem szép, húsos marhaszegyet. A többi már jött magától, illetve a hűtőből.

Hozzávalók:
1 kg marhahús (csont nélkül értendő, én kb 2 kg húsos marhaszegyet csontoztam ki)
5 dkg vaj
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
fél csomag szárzeller
1 csokor (5 db) zsenge petrezselyemgyökér
3 szál újhagyma
fél liter félbarna sör (pld. Arany Ászok Félbarna)
3 dl marhaalaplé
4-5 db sárgarépa
2 ág friss kakukkfű
só és frissen őrölt bors

A zöldségeket megpucolom, feldarabolom, a húst kockákra vágom. Egy tálba tekerek borsot a húsra, rászórok egy evőkanál lisztet és jól összekeverem.
A legnagyobb serpenyőmben megolvasztom a vajat és kisebb adagokban kisütöm rajta a húst. Mindig csak annyi húskockát teszek a serpenyőbe, amennyi egy rétegben, kényelmesen elfér, mert pirulnia kell, nem párolódnia. Kiszedem és átköltöztetem a cserépedényembe. A visszamaradt zsiradékba megy a vízszintesen elfelezett, pucolatlan fej fokhagyma (vágott felével lefelé), a hagyma, amit bőkezűen sózok, borsozok és kicsit megdinsztelek, felöntöm a sörrel, hozzáöntöm a marha alaplevet és felforralom. Ha már forr, ráöntöm az egészet a cserépedényben várakozó húsra, hozzáadom a feldarabolt sárgarépát, petrezselymet, szárzellert, újhagymát, beleteszem a kakukkfüvet, megkeverem, lefedem, betolom a 160 fokos sütőbe és hagyom, hogy 2,5 - 3 óra alatt elkészüljön a ragu.
Rusztikus, finom egytálétel.