2010. október 28.

Sütőtök krémleves baconnal és gránátalmával


Kislány koromban az ősz egyik fontos momentuma volt, amikor Édesapám hazahozta a szezon első hatalmas sütőtökét, amit kint hagytunk a teraszon mindaddig, míg megcsípte a fagy. Akkoriban csak sütve tudtam elképzelni, manapság már az egyik kedvenc őszi-téli alapanyagom, szívesen főzök belőle levest, egytálételt, vagy köretet. Édesen vagy sósan, ízével és színével vidámságot lop egy szürke, ködös hétköznapba is. Most baconnal és gránátalmával főztem, levesnek.

Hozzávalók:
1 sütőtök (kb 1 kg-os)
5 dkg vaj
10 dkg szeletelt, vagy kockázott bacon
1 nagyobb fej hagyma, felkockázva
2 sárgarépa felaprítva
1 kis fej zeller fele, felkockázva
1-2 gerezd fokhagyma, zúzva
1 liter csirke alaplé
só, frissen őrölt (fehér) bors és frissen őrölt szerecsendió, ízlés szerint
1 / 2 gránátalma magjai

A sütőtököt meghámozom, magjait eltávolítom és feldarabolom, tepsire teszem és sütőben félpuhára sütöm. Felolvasztom a vajat és pörcösre sütöm rajta a szalonnát, szűrőkanállal kiszedem és félreteszem. Az ízes zsiradékon megfuttatom a hagymát, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát, egy perc múlva az aprított zellert és sárgarépát, kevergetve hagyom, hogy kicsit karamellizálódjanak. Hozzákaparom a sütőtök húsát, ízesítem sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, felöntöm az alaplével, puhára főzöm, majd pürésítem és ha szükséges, igazítok az ízesítésen. A sült baconnal és gránátalma magokkal tálalom. Még szuperfinnyás Picilánynak is ízlett.