2010. október 26.

Lencsés-kelleveles ricottatorta

Múlt héten voltam a Hoventa kiállításon. Gyér látogatottság, évről-évre kevesebb kiállító, Mirelle-el sem sikerült összefutnom… meg szerencsére azzal a vendéglátós-tanuló csoporttal sem, aki elemelte Mirelle táskája zsebéből a párjának szánt Bergmann diós pozsonyi kiflit…azért nem voltam potyára, vettem jó áron olajecsetet és szilikon canelé formát, amit régóta nézegetek,
Fotó a gyártó honlapjáról

de 9990.-Ft-ot nem volt szívem kiadni érte, most kevesebb, mint harmadáron jutottam hozzá, hamarosan felavatom. Elképesztő választék volt szilikon formákból, nemcsak sütésre, hanem bonbon készítésre alkalmasból is.

A nap fénypontja a Vendon standján aznap főzőbemutatót tartó Jahni László volt, a balatonszemesi Kistücsök chéfje, aki a nagy hajtás mellett is volt olyan kedves, és elmesélte a kóstolt fogások elkészítését. Ettünk finom napraforgócsíra salátát pácolt hallal,


nyúldagadó tekercset isteni kelleveles, sárgarépás, lencse körettel,


és birsdesszertet diós piskótával, birssajttal és birsfagylalttal.


A lencseköret (is) annyira ízlett, hogy itthon reprodukáltam (a brunoise-ra aprított sárgarépa kimaradt), és továbbgondolva egy sós ricottatorta született belőle. (Ha kivilágosodik majd készítek a maradékról normálisabb képet)


Hozzávalók:
fél kg ricotta
6 tojás
15 dkg vörös lencse
15 dkg zöld, apró szemű lencse
5 kellevél (egy nagy fej kelkáposzta külső levelei)
2 gerezd fokhagyma
1 nagy fej hagyma
2 ek olívaolaj
4-5 ek frissen reszelt parmezán
só és frissen őrölt bors

A kelleveleket megmosom, csíkokra felaprítom. A lencsét megmosom, leszűröm és az aprított, 2 ek olívaolajon megdinsztelt hagymára dobom, a kellevél csíkokkal együtt. Fokhagymával, sóval, borssal ízesítem, felöntöm a lencseadaghoz képest másfélszeres mennyiségű húsalaplével és hagyom roppanósra puhulni. A tojásokat egyenként feltöröm (hat tojásnál nem érdemes “veszélyesen élni”, mert lehet, hogy az utolsó nem friss és akkor mehet mind a kukába), felverem, összekeverem a túróval, majd a kissé kihűlt kelleveles lencsével és tisztességes mennyiségű frissen reszelt parmezánnal. Kerek szilikon tortaformába simítom és betolom a 180 fokos sütőbe, úgy 45 percre, míg a teteje szép pirosra sül. Melegen is, hidegen is sikere volt.