2014. augusztus 11.

Nagy nyári könyvajánló

Nyaraló gasztroblogger nem csak szép irodalmat, hanem szakácskönyv újdonságokat, illetve nemrégen megjelent (de még el nem olvasott) gasztronómiai témájú könyveket is visz magával...Következzen - a teljesség igénye nélkül - Gabojsza szubjektív nyári könyvajánlója. Némelyik kiadvány még „ropogósan friss”, némelyik épp féláron kapható örök darab.

Jamie Oliver – A pucér szakács visszatér


Jamie nagy kedvenc. Nem tudom megunni, pedig szinte minden nap nézem valamelyik sorozatát a főzős csatornán. A pucér szakács az egyik legkorábbi sorozata, amiben a laza srác apró emeleti konyhájában főz a haveroknak és a szerelmének, az a srác, aki szenvedélyesen szereti az egyszerű és jó házi kosztot és az egyszerű kajákat. Mitől pucér ? mert "lecsupaszítja" az ételt, megkeresi a lényegét, bebizonyítja, hogy nem kell mindenféle különleges, drága összetevőt vásárolni ahhoz, hogy valami valóban ízletes ételt készítsünk. A nemrég megjelent újabb kötet
„az otthoni főzésről szól, semmi köze az éttermi bűvészkedéshez. Rengeteg új ötletet, hozzáférhető alapanyagokat, vagyis maximális ízeket és minimális erőfeszítést kínálok. Mindenkiben bátorítani szeretném az ösztönös, magabiztos ételkészítést. Csak változtass, kövess el hibákat, tedd gusztusossá!" – mondja Jamie a könyvéről, mely majdnem fél évig volt első számú bestseller Angliában.
Gyakran forgatom, ötletadónak (is) kiváló. 

Jamie Oliver – A pucér szakács visszatér
Park Kiadó
2014
288 oldal
6.500.-Ft

Vinkó József - Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek


 „A Szellem a fazékból az ételek lelkéről szól. Ha megismerkedsz velük, jobban fogod szeretni őket. És jobban is fognak ízleni” ígéri Vinkó József, aki amúgy újságíró, dramaturg, tévés szerkesztő-műsorvezető, műfordító és jelenleg a Magyar Konyha Magazin főszerkesztője.

1970-es években indult világhódító útjára a nouvelle cuisine mozgalom, megjelentek a főzőiskolák, az albumszerű szakácskönyvek, de a főzés hátterét és kultúrhistóriáját elemző gasztrotörténeti, kulturális könyvek csak jó 20 éves késéssel kezdtek el íródni. „A mai napig kevés ilyen, a nagyközönség számára is érdekes könyv született, ennek pótlására íródott a Szellem a fazékból" . Történetek elevenednek fel 7 fejezetben, könnyed, kissé ironikus, humoros stílusban. Betekintést nyerünk egy-egy alapanyag,  étel történetébe, megtudhatjuk többek között mi a különbség gourmet és gourmand között, miért hívják a derelyét barátfülének, mikor nyitott az első étterem és hogyan született a pezsgő. 

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek. Remélem, ezeknek is van aromája, zamata.”
Bort és ételt kedvelőknek kötelező (nyári) olvasmány.

Vinkó József - Szellem a fazékból
Heti Válasz Kiadó
2014
240 oldal
3.300.-Ft

Kiadói kedvezményes árusítás:
Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

Hadarik Rita – Egészséges ínyencfalatok


Ritát évek óta ismerem. Állandóan egy lépéssel a „trendek” előtt jár, megszállott hirvívője az egészséges étkezésnek és vallja, hogy ami szuper egészséges igenis lehet finom. Legjobb barátnőjével jó egy éve nyitották meg az első budapesti gluténmentes konyhát, ahol nem csak lisztérzékenyeknek kínálnak minden nap finomabbnál-finomabb fogásokat. Rita első receptes könyve olyan ételek receptjeit tartalmazza, melyek mindegyikét fogyaszthatják lisztérzékenyek, és nem csak ők. 

Hadarik Rita – Egészséges ínyencfalatok
T.bálint Kiadó
2014
176 oldal
3.195.-Ft


100 fűszer és 100 fűszernövény



Édesanyámnál egész szép fűszerkertem van, de otthon is virít mindig a konyhaablakban egy-egy cserép menta, rozmaring és kakukkfű. Bolondulok a zsályáért, imádom a korianderzöldet és ha valami nem fogy el frissen, aprítva, akkor fagyasztva megszárítom és úgy használom fel. Az egyéb fűszereim már nem egy, hanem két nagy fiókot foglalnak el a konyhaszekrényben, borsból például nemrég 8 fajtát számoltam... Bolti fűszerkeveréket már régóta nem veszek, minek fizessek egy kisebb  vagyont pld. az agyonsózott, ízfokozós grillfűszerért, mikor a bolti ár töredékéért magam sokkal jobbat tudok keverni. De nem mindenki gondolkodik így, sokan nem mernek új fűszereket kipróbálni. Nekik - és nem csak nekik -  jelenthet segítséget a „100 fűszer” és „100 fűszernövény”. Két külön kiadványról van szó, praktikus fémdobozban, 50 - 50 kártyán, látványos fotók segítségével mutatja be a száz legfontosabb fűszert, illetve fűszernövényt, tömören és érthetően ismerteti mindazt, amit e növények származásáról, történetéről, külső megjelenéséről és konyhai felhasználásáról tudni érdemes.

100 fűszer / 100 fűszernövény
Alexandra Kiadó
2014.
100 / 100 oldal
1999.-Ft / db